Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα εξέπεμψε για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη των εταίρων προς την Ελλάδα μειώνεται
Nick Paleologos / SOOC
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτιούτο Αθηνών, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πράξει ό,τι της αναλογεί και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Στη δεύτερη δημόσια τοποθέτησή του σημείωσε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αν οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και πρόσθεσε πως «δουλεύουμε μόνο για λύση», αλλά η λύση πρέπει να είναι δίκαιη για όλους.
«Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα μειώνεται» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά χρειάζεται εθνική υπευθυνότητα.
«Διανύσαμε το 70%»
Λύση, όχι ρήξη
Η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις
Εντωμεταξύ, σε διάψευση πληροφοριών που ήθελαν τον πρωθυπουργό να διαμηνύει στη γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις της και αναμένει από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση, όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έτσι δεν θέτει τελεσίγραφα, ανέφεραν οι πηγές.
Οι πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν το μεσημέρι: «Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν έχουν απολύτως βάση. Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».
«Διανύσαμε το 70%»
Νωρίτερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επικαλούμενο έλληνα αξιωματούχο ανέφερε πως ο Αλ.Τσίπρας θα τονίσει στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι «η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της και αναμένει οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο πως αν οι συνομιλίες με τη ευρωζώνη ναυαγήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα το εκλάβει ως σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο.
Όπως τόνιζε η ίδια πηγή, η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί – Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση.
Ακόμη, ανέφερε ότι υπό την προϋπόθεση ότι η «Ομάδα των Βρυξελλών» εξακολουθήσει να κάνει βήματα προόδου, συμφωνία για πακέτο διάσωσης και εκταμίευση δόσης θα καταστεί δυνατή μέχρι το τέλος Απριλίου.
Λύση, όχι ρήξη
Η ίδια κυβερνητική πηγή αναμένει θετικό σήμα στο Eurogroup της Παρασκευής, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου.
Κατά την ίδια πηγή, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν συζητήσει οποιοδήποτε είδος σχεδίου Β με την κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένων της πτώχευσης, της καθυστέρησης πληρωμών του ΔΝΤ ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα θέλει λύση, όχι ρήξη» ανέφερε.