Σε συνέντευξή του στην αυστριακή Kurier, ο καγκελάριος Φάιμαν δήλωσε ότι η Αυστρία κάνει αυτό που είναι απαραίτητο, ενώ εκτιμά πως την ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσει και η Γερμανία. «Μία κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις κοιτάζοντας την πραγματικότητα, για την οποία είναι υπόλογη στη χώρα της. Αυτό κάναμε εμείς και πιστεύω πως έχουμε κάνει βήματα που σύντομα θα κάνει και η Γερμανία, και είμαι πεπεισμένος πως σύντομα θα βρισκόμαστε ξανά σε σύμπνοια».

Γερμανία: Κωλοτούμπα Φάιμαν

Η Γερμανία αφήνει αιχμές κατά του Φάιμαν το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι ο Αυστριακός καγκελάριος έχει αλλάξει πλήρως τις θέσεις του. καθώς πριν από πέντε μήνες απέκλειε κάθε συζήτηση για φράχτες, λέγοντας πως «δεν λύνουν το πρόβλημα».

Φάιμαν: Δεν έχω σχέση με τον Ορμπάν

Ερωτηθείς για το αν «κάθεται σε δύο καρέκλες, από τη μία δίπλα στην Μέρκελ και από την άλλη δίπλα στην Ομάδα του Βίζεγκραντ» (δηλαδή, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία), ενώ ξεκαθάρισε πως «στον επιμερισμό προσφύγων στην Ευρώπη είμαστε με την Γερμανία και τη Σουηδία, στο ζήτημα της διασφάλισης των συνόρων όταν δεν λειτουργούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το λεγόμενο σχέδιο Β' , και με τις χώρες του Βίζεγκραντ».

Όταν του επισημάνθηκε ότι στη συμμαχία του Βίζεγκραντ ανήκει και Η Ουγγαρία του Ορμπάν, ο Φάιμαν δήλωσε ότι δεν μπορεί να συγκριθεί «με κάποιον που δεν παίρνει πρόσφυγες, που δεν φροντίζει για συντεταγμένη μέριμνά τους και που δεν τους διαθέτει δίκαιες διαδικασίες».

«Δεν φαντάζομαι την ΠΓΔΜ εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης»

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο εξόδου της από τη συνθήκη Σένγκεν, δήλωσε ότι δεν θεωρεί κατάλληλο τον όρο “έξωση” και πρόσθεσε πως «εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα, τότε αντιμετωπίζουν προκλήσεις η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία». Ωστόσο, όπως υποστήριξε «δεν μπορώ να φανταστώ την ΠΓΔΜ, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, να είναι το εξωτερικό σύνορο».