Στην ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι υπογραμμίζουν πως από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν επέτρεψε στους εκπροσώπους των κρατούμενων να παραβρίσκονται στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, κάτι που αποτελεί αυταρχική συμπεριφορά έναντι των κρατούμενων και απροκάλυπτη προσβολή και περιφρόνηση του ρόλου του δικηγόρου.

Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό, καθώς και να αποσύρει το σχέδιο νόμου σωφρονιστικού κώδικα, που οξύνει την καταστολή και υπονομεύει τα δικαιώματα των κρατουμένων αντί να εκδημοκρατίζει τις φυλακές.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι αναφέρουν:

Οπως είναι γνωστό εδώ και τρεις σχεδόν μήνες οι κρατούμενοι στις περισσότερες φυλακές της χώρας βρίσκονται σε συνεχή και κλιμακούμενη κινητοποίηση ενάντια στις ρυθμίσεις του νέου σχεδίου νόμου για τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Η επιτροπή δικηγόρων που έχει επιλεγεί από τους κρατούμενους για την αρωγή στον αγώνα τους και αποτελείται από τους υπογράφοντες έχει τοποθετηθεί αναλυτικά για το θέμα σε διαβήματα, ανακοινώσεις, συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και συνέντευξη τύπου, ενώ πρόσφατα κλήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε. στη Βουλή.

Την Παρασκευή 26/1/2018, μετά από πολλές πιέσεις επισκέφθηκε την Επιτροπή Αγώνα Φυλακών στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Π. Δουλάμης. Η Επιτροπή Αγώνα Φυλακών ζήτησε να είναι παρών και ένας τουλάχιστον εκ των δικηγόρων (ο Γ. Κακαρνιάς) της Επιτροπής. Οπως όμως σε ανακοίνωσή της η ίδια η Επιτροπή καταγγέλλει :

“Με έκπληξη εισπράξαμε μία κάθετη και απόλυτη άρνηση από την μεριά του εκπροσώπου η οποία μας γέμισε καχυποψία ως προς την εγκυρότητα των όσων θα ειπώνονταν στην συζήτηση μαζί του. Και να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η επιτροπή δικηγόρων που έχει προταθεί από εμάς τους ίδιους τους κρατούμενους ουσιαστικά εκπροσωπεί χιλιάδες φυλακισμένους οι οποίοι έχουμε στείλει επίσημο υπόμνημα στο υπουργείο με τις υπογραφές μας….. “

Η άρνηση του εκπροσώπου του Υπουργείου “Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” να παρίσταται δικηγόρος στη συνάντηση με την επιτροπή Κρατουμένων συνιστά κρούσμα σοβαρού αυταρχισμού και απροκάλυπτη προσβολή και περιφρόνηση του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου και δυστυχώς αντανακλά το χαμηλό επίπεδο σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα οποία το Υπουργείο οφείλει να υπηρετεί. Επιβεβαιώνει την κυβερνητική πρόθεση για διατήρηση του άβατου των φυλακών και την εμμονή στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις της.

Καταγγέλλουμε την αυταρχική αυτή συμπεριφορά στον Δ.Σ.Α. και τα Μ.Μ.Ε. με την απαίτηση να μην επαναληφθεί σε επόμενες συναντήσεις και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου σωφρονιστικού κώδικα και να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους κρατουμένους και τους εκπροσώπους τους με σκοπό τη βελτίωση και τον εκδημοκρατισμό στις φυλακές αντί για την όξυνση της καταστολής και την υπονόμευση των δικαιωμάτων των κρατουμένων που επιχειρεί.

Αθήνα, 29/1/2018

Οι δικηγόροι – μέλη της Επιτροπής

Γιώργος  Κακαρνιάς

Δημήτρης Κατσαρής

Θανάσης Καμπαγιάννης

Κώστας Παπαδάκης