Το κεφάλαιο αυτό περιέχει νέους περιορισμούς όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία μέχρι τώρα είναι φθηνότερα από αυτά της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα αποτελεί και σοβαρό πλήγμα για την ελευθερία λόγου και Τύπου.

Tα έγγραφα που διέρρευσαν έχουν ημερομηνία 6 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα δηλαδή που η εμπορική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά , της Ιαπωνίας και 9 ακόμη χωρών του Ειρηνικού. Ολόκληρο το κείμενο της TPP, όπως σημειώνει το Wikileaks, θα δημοσιοποιηθεί επίσημα μετά τις 19 Οκτωβρίου, όταν είναι οι καναδικές εκλογές, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί για μετά και την ψήφιση της από το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Το Public Citizen σημειώνει στην ανάλυση του πάνω στο κεφάλαιο που διέρρευσε: «Εάν η TPP εγκριθεί, οι κανόνες της θα πλήξουν τον ανταγωνισμό των γενόσημων, καθιστώντας έτσι τα φάρμακα ακριβότερα και εξαρχής και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή για πολλούς απλησίαστα»


Τονίζεται επίσης, ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα πρέπει να υπακούσουν σε αυτούς τους κανόνες, ανεξάρτητα από τον πλούτο της καθεμίας και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι όροι αυτοί εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις μεγάλες αμερικανικές φαμρακευτικές εταιρείες, ανεβάζοντας τις τιμές των φαρμάκων.

«Απειλή για την παγκόσμια ελευθερία της έκφρασης»

Σε άλλο σημείο του κεφαλαίου δίνεται στα κράτη περισσότερη εξουσία για να εμποδίζουν τη δημοσιοποίηση «δυσάρεστων» πληροφοριών διευκολύνοντας ΚΑΙ συντομεύοντας τις νομικές διαδικασίες σε περίπτωση που κριθεί ότι η δημοσιοποίηση είναι «επιζήμια για την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις ή την εθνική ασφάλεια μίας χώρας – μέλους» δηλαδή, όπως εξηγεί ο Guardian, αν μία ενδεχόμενη δίκη θα διέδιδε τις πληροφορίες

«Το κείμενο πνευματικών δικαιωμάτων της TPP επιβεβαιώνει τους φόβους ότι μία τέτοια συμφωνία αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ελευθερία της έκφρασης και για βασικά δικαιώματαόπως η πρόσβαση σε φάρμακα και πληροφορίες» τονίζει ο Evan Greer, επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας ακτιβιστών Fιght for the Future.

Συμπληρώνει ότι: «κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί από κάτι τέτοιο. Ήταν φανερό σε όλους όσους ακολούθησαν τις διαδικασίες, αφού είναι γνωστό ότι γραφειοκράτες και μονοπωλιακές εταιρείες έχουν περισσότερη πρόσβαση σε αυτές τις συμφωνίες από ότι εκλεγμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Φυσικά το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι τέτοιο.»

Ολόκληρο το «Κεφάλαιο Πνευματικών Δικαιωμάτων» της TPP που δημοσίευσε το Wikileaks