
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και της αντιπολίτευσης μετά τις απειλές Μητσοτάκη για απόλυση εκπαιδευτικών που δεν συμμορφώνονται με την αξιολόγηση. Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι «αρνητές» της αξιολόγησης. Αντιστέκονται όμως σε ένα σύστημα που στοχεύει στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, τους θέλει σκυφτούς και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δε βάζει ένα τέλος στις αυθαίρετες πειθαρχικές διώξεις και απολύσεις εκπαιδευτικών, αλλά τις νομιμοποιεί. «Θέση στη δημόσια εκπαίδευση έχουν όλοι όσοι κρατούν τα σχολεία όρθια στις πιο αντίξοες συνθήκες, με αντίπαλο το κράτος και την κυβερνητική πολιτική», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, προσθέτοντας: «Αυτό που δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ». Μεγάλη ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν τον Πρωθυπουργό ότι έχει ως σκοπό να μετατρέψει την παιδεία σε εμπόρευμα για λίγους, νομιμοποιώντας την τιμωρητική πολιτική της κυβέρνησής του.
«Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί δεν πρέπει να έχει θέση στο σύστημα εκπαίδευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, απειλώντας επί της ουσίας με απόλυση τους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στην αξιολόγηση.
«Συζητήσαμε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και νομίζω ότι εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι είναι μια καινούργια διαδικασία, η οποία ακόμα δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» είπε συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης. «Και εδώ θέλω να είμαι πολύ σαφής, ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν. Η θέση μας εδώ είναι ξεκάθαρη και η κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο πολύ σαφής: εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης» απείλησε.
Νομιμοποίηση των εκδικητικών απολύσεων
Διώξεις εκπαιδευτικών στην Ικαρία
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το υπουργείο Παιδείας, καθώς ο Πρωθυπουργός χωρίς να ακούει τα ξεκάθαρα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για να μπει ένα τέλος στους ανεξέλεγκτους πειθαρχικούς ελέγχους σε κάθε ευκαιρία, πλαισιώνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό με σημαία την καταστολή, νομιμοποιώντας τις εκδικητικές απολύσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση εννέα εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία, που παραπέμπονται στο πειθαρχικό γιατί «δεν συνεργάστηκαν με την διευθύντρια και συνέβαλαν στη διάλυση του σχολείου και τη μείωση του κύρους του στην τοπική κοινωνία».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ικαρίας – Φούρνων, «το τελευταίο διάστημα, οι διώξεις και τα πειθαρχικά των εκπαιδευτικών αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο. Γιατί ποιος φταίει για όλα τα δεινά του εκπαιδευτικού συστήματος; Τους σοβάδες που πέφτουν; Τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια; Τις πολλαπλές ελλείψεις προσωπικού στα σχολεία; ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ!».
Καταγγέλλουν ότι «το Υπουργείο πια τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς επειδή μίλησαν στα παιδιά για την ειρήνη, επειδή μίλησαν για τις ελλείψεις στα σχολεία που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και φυσικά ας μην ξεχάσουμε και τα πειθαρχικά που «μοιράζονται» καθημερινά ενάντια στους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στο νομοσχέδιο της αξιολόγησης που στοχεύει στην κατηγοριοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση των σχολείων».
Προσθέτουν ακόμη ότι «εκτός από τις άδικες διώξεις των συναδέλφων μας για την αξιολόγηση, η Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου παραπέμπει σε πειθαρχικό συμβούλιο 10 εκπαιδευτικούς μαζί με την διευθύντρια! Και γιατί αυτό; Διότι οι εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται εντόνως εδώ και πολύ καιρό για την αυταρχική συμπεριφορά της διευθύντριας που δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου, τόλμησαν να καταγγείλουν τις πράξεις της διευθύντριας τόσο στην προηγηθείσα ΕΔΕ, αλλά και εγγράφως στις αρμόδιες εκπαιδευτικές υπηρεσίες!»
Να σημειωθεί, όμως, πως οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, το 2024, είχαν καταγγέλλει την διευθύντρια για σωρεία παιδαγωγικών και διοικητικών παρατυπιών, μεταξύ των οποίων και περιστατικά «ψυχολογικής ή και σωματικής βίας», ενώ την καταγγελία τους στήριξε και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου.
Άλλες 9 εκπαιδευτικοί στο πειθαρχικό στην Αλεξανδρούπουλη
Η ΟΛΜΕ ακόμη, καταγγέλλει ότι άλλες 9 εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο πειθαρχικό στην Αλεξανδρούπολη, θέτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δυνητικής αργίας.
Η ΟΛΜΕ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, προκήρυξε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την ημέρα της εξέτασης της υπόθεσης στο πειθαρχικό, στις 30 Απριλίου 2025, ενώ το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα παραστεί στην κινητοποίηση εκείνης της ημέρας, με τη συμμετοχή κλιμακίου του, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίδραση απέναντι σε αυτή τη διαδικασία και να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί που πλήττονται από αυτή την απόφαση.
Ένα μήνα νωρίτερα, άλλες τρεις νεοδιόριστες εκπαιδευτικοί του 2021, μεταξύ των οποίων και η γενική γραμματέας της Α΄ΕΛΜΕ Έβρου, κλήθηκαν για δεύτερη φορά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) να παραλάβουν έναν φάκελο. Είχε προηγηθεί κλήση για «ενημέρωση» και νουθεσίες από τη ΔΔΕ σχετικά με τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.
Όπως είχε καταγγείλει η Α’ ΕΛΜΕ, με βάση παρόμοιες διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές, είναι σαφές ότι η νέα αυτή κλήση αφορά στην παραπομπή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με την κατηγορία της «άρνησης αξιολόγησης» – μια διαδικασία «καταφανώς παράνομη, καθώς οι συναδέλφισσες συμμετέχουν σε μια νόμιμα προκηρυγμένη απεργία από την Ομοσπονδία μας και την ΑΔΕΔΥ».
1.500 πειθαρχικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς για συνδικαλιστικούς λόγους
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε η Ηλιάνα Ζερβού σε ρεπορτάζ για το The Press Project, τουλάχιστον 1.500 πειθαρχικά έχουν κληθεί σε βάρος εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σε απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί Χρύσα Χοτζόγλου και ο Δημήτρης Χατζάκης, για τους οποίους έχει εκκινήσει ποινική διαδικασία μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.
Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών – «Επιβολή ενός αυταρχικού, τιμωρητικού μηχανισμού»
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς εκπαιδευτικών στις αυστηρές δηλώσεις του πρωθυπουργού για όσους απέχουν από την διαδικασία της αξιολόγησης, έρχεται από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρουν «θέση στη δημόσια εκπαίδευση έχουν όλοι όσοι κρατούν τα σχολεία όρθια στις πιο αντίξοες συνθήκες, με αντίπαλο το κράτος και την κυβερνητική πολιτική».
Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «όποιος αρνείται να αξιολογηθεί δεν έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με τους εκπαιδευτικούς να μιλούν για «απροκάλυπτη επίθεση» και δηλώσεις που αποκαλύπτουν «τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης την επιβολή ενός αυταρχικού και τιμωρητικού μηχανισμού, μακριά από τις ανάγκες του σχολείου και της κοινωνίας», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς «ο μόνος που δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο είναι η κυβερνητική πολιτική που φέρνει κατηγοριοποίηση, εμπορευματοποίηση και διώξεις». Μάλιστα υπεραμύνονται της απόφασής τους να απέχουν φύσει και θέσει από την αξιολόγηση και το διαδικαστικό της πλαίσιο τονίζοντας ότι «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει την αξιολόγηση ως εργαλείο βελτίωσης. Στην πραγματικότητα, τη χρησιμοποιεί για να προωθήσει την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τον ανταγωνισμό και την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο αγώνας του κλάδου έχει «στραπατσάρει» τα βρώμικα και ανήθικα σχέδιά τους, που στρέφονται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών».
Στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι «αρνητές» της αξιολόγησης. Αντιστέκονται όμως σε ένα σύστημα που στοχεύει στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, τους θέλει σκυφτούς και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Όπως αναφέρουν «ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση: για τα δεκάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν, τις υποδομές που καταρρέουν, τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά βίας και bullying, τα υπερπληθή τμήματα όπου οι μαθητές στοιβάζονται, τον εξοντωτικό εξεταστικό μαραθώνιο, την ΕΒΕ και την Τράπεζα Θεμάτων, την εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής και πολλά άλλα. Η επίθεση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού φανερώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η κυβερνητική πολιτική από τη μαζική αντίσταση του κλάδου. Ταυτόχρονα, μας οπλίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό να στηρίξει τις συλλογικές αποφάσεις των Ομοσπονδιών, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη το σχέδιό τους για σχολεία-μαγαζιά, μαθητές-πελάτες και γονείς που πληρώνουν όλο και περισσότερο για τη μόρφωση των παιδιών τους.»
Καταλήγοντας διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «παραμένουμε ενωμένοι. Αντιστεκόμαστε στις πιέσεις και τις απειλές, υπερασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το δικαίωμα όλων των παιδιών σε ποιοτική μόρφωση».
ΟΛΜΕ: «Στο δημόσιο σχολείο έχουν θέση όσοι και όσες το στηρίζουν καθημερινά»
«Αυτό που δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρει η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξαπολύει προκλητική και απαράδεκτη επίθεση στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Στο δημόσιο σχολείο έχουν θέση όσοι και όσες το στηρίζουν καθημερινά, με αυταπάρνηση, παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις – και αυτοί/ες είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι/ες είναι μακράν ο πιο προσοντούχος κλάδος της χώρας και προσλαμβάνονται με απόλυτη αξιοκρατία και όχι με κριτήρια κοινωνικών φρονημάτων, όπως ονειρεύεται η κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να διεκδικούν τα αιτήματά τους και να προασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση με κάθε δημοκρατικό μέσο, όπως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία».
Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:
Η κυβέρνηση που αξιολογείται μόνη της και θεωρεί ότι είναι “άξια και άριστη”, επιχειρεί να παρουσιάσει την αξιολόγηση ως ουδέτερο και βελτιωτικό εργαλείο. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα μηχανισμό επιβολής, βίας και ελέγχου, που στόχο έχει την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την όξυνση των ανισοτήτων και την προώθηση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προτάσσει προσχηματικά την αξιολόγηση:
- Χιλιάδες αναπληρωτές/τριες αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους, καλύπτοντας κενά ακόμα και στα μέσα της σχολικής χρονιάς.
- Η πλειονότητα των σχολικών μονάδων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών, με μόλις ένα μικρό ποσοστό –περίπου 5%– να προβλέπεται να ενταχθεί σε προγράμματα κτιριακής αναβάθμισης, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι καθολικές
- Οι δαπάνες των οικογενειών για την παραπαιδεία έχουν αυξηθεί δραματικά.
- Τα παιδιά στριμώχνονται σε ασφυκτικά πολυπληθή τμήματα, λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών/τριών ανά τμήμα και των συγχωνεύσεων.
- Η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί ένα σχολείο πολλών ταχυτήτων, στο οποίο το θεμελιώδες δικαίωμα στη μόρφωση μετατρέπεται –σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού– σε «ευκαιρία», δηλαδή σε εμπόρευμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλονται ως πρότυπο οι ιδιωτικοποιήσεις και η κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και σχολείων μέσα από τα λεγόμενα «Ωνάσεια Σχολεία», το Διεθνές απολυτήριο (ΙΒ), τις επαγγελματικές ακαδημίες κατάρτισης, τα κολέγια και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ενώ παράλληλα προτείνεται, κατά τρόπο πλήρως αντιπαιδαγωγικό και πρόωρο, η επαγγελματική επιλογή των μαθητών/τριών ήδη από την ηλικία των 15 ετών.
- Δε λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του bullying, παρά τη ραγδαία αύξηση των σχετικών περιστατικών και τη διαρκή επιβάρυνση της σχολικής ζωής.
- Ο εξεταστικοκεντρικός προσανατολισμός του εκπαιδευτικού συστήματος εντείνεται. Η Τράπεζα Θεμάτων παραμένει σε ισχύ, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) εξακολουθεί να αποκλείει χιλιάδες μαθητές/τριες από την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ο εξεταστικός μαραθώνιος διαμορφώνει ένα ασφυκτικό και εξοντωτικό πλαίσιο για μαθητές και μαθήτριες.
- Η Ειδική Αγωγή έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Χωρίς επαρκές επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό, χωρίς σταθερό πλαίσιο λειτουργίας και με σοβαρές ελλείψεις, παραμένει στο περιθώριο των εκπαιδευτικών πολιτικών της κυβέρνησης.
- Είναι προφανές ότι ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι η βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά η μετακύλιση των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και η «αποδέσμευση» του κράτους από την συνταγματική επιταγή για παροχή δημόσιας δωρεάν Παιδείας, προκειμένου να προωθηθούν περαιτέρω οι ιδιωτικοποιήσεις. Για αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την απαράδεκτη υποχρηματοδότηση της Παιδείας, παρά την «ανάπτυξη» και τα υπερπλεονάσματα που ευαγγελίζεται, και αρνείται να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Ας μας ενημερώσουν λοιπόν, εδώ και 5 χρόνια που «αξιολογούν» σχολεία και εκπαιδευτικούς, σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν και ποιες βελτιωτικές κινήσεις νομοθέτησαν. Καμία απολύτως και αυτό αποδεικνύει τον προσχηματικό χαρακτήρα της «αξιολόγησης», που μοναδικό στόχο έχει την υποταγή των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών και την προώθηση «ημετέρων». Αν ενδιαφέρεται ο κ. Μητσοτάκης για την βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, των σχολείων και των εκπαιδευτικών, τον πληροφορούμε ότι η ΟΛΜΕ έχει προτάσεις για όλα τα φλέγοντα προβλήματα , αλλά τα τελευταία χρόνια οι υπουργοί παιδείας απαξιούν ακόμη και να συναντήσουν τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Η αποφασιστική στάση του κλάδου προκαλεί εμφανή αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία, μπροστά στην αυξανόμενη αντίσταση, χάνει την ψυχραιμία της και αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο.Ο πρωθυπουργός δε γνωρίζει ούτε τους νόμους που ο ίδιος και η κυβέρνησή του ψηφίζουν. Αλήθεια, η ποινή της «αποβολής από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα λόγω διαφωνιών επί της αρχής», σε ποιο άρθρο του ν.4823 προβλέπεται; Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι απαράδεκτες και επιβεβαιώνουν την πίεση που ασκεί η συλλογική, ενιαία και αγωνιστική στάση των εκπαιδευτικών απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες να στηρίξουν τις συλλογικές μας αποφάσεις. Συνεχίζουμε σταθερά τον κρίσιμο αγώνα για να διαφυλάξουμε τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και κατηγοριοποίησης, που προωθεί και η αξιολόγησή τους.
Μαζί με γονείς και μαθητές/τριες, συνεχίζουμε ενωτικά τους αγώνες μας. Αντιστεκόμαστε στις πιέσεις και τις απειλές. Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το δικαίωμα όλων των παιδιών σε πραγματικά ποιοτική μόρφωση.
ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής: «Προκλητικές οι πρωθυπουργικές δηλώσεις»
Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής: «Οι προκλητικές πρωθυπουργικές δηλώσεις ουσιαστικά για τη νομοθετική κατοχύρωση των απολύσεων των αγωνιζόμενων κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, το κρεσέντο διώξεων όπως η για συνδικαλιστικούς λόγους θέση σε αργία της συναδέλφισσας Χ. Χοτζόγλου, η πρωτοφανής απόπειρα ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου μέσω των Ωνασείων-Διεθνούς Απολυτηρίου-Ακαδημιών στην ΤΕΕ και των περιβόητων campus, όπως και η μισθολογική εξαθλίωση του κλάδου, συμπυκνώνουν την επίταση της σφοδρότατης αντιλαϊκής επίθεσης.
Σε συνθήκες αιματηρής λιτότητας, τα 60 λεπτά των πρόσφατων αυξήσεων μετονομάστηκαν ανερυθρίαστα σε 13ο μισθό, ενώ ομολογείται η αποτυχία κατίσχυσης της αξιολόγησης τέσσερα μια τετραετία μετά την ψήφιση του ν. 4823/’21.
Την ίδια στιγμή, η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και του εργαζόμενου κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, και η ορμητική εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο εναντίον της συγκάλυψης του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη και της κυβερνητικής βαρβαρότητας της φτώχειας, των ιδιωτικοποιήσεων και του αυταρχισμού σφραγίζουν τις εξελίξεις. Αποδείχτηκαν περίτρανα η ενεργή κοινωνική αντιπολίτευση και το ανεπούλωτο ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και του εργαζόμενου λαού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητάμε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων το Σάββατο 10/5, κηρύσσοντας παράλληλα έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας την εβδομάδα 05/5-09/5, με θέμα την απάντηση του κλάδου στις εξαγγελλόμενες απολύσεις-αξιολόγηση-διώξεις-μισθολογική συντριβή, την προώθηση των κλαδικών διεκδικήσεων με πολύμορφο αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής-αντιλαϊκής πολιτικής και με πρόταση για 24ωρη απεργία του κλάδου στις 15/5.
Για την πραγματοποίηση των Γ.Σ. επικαλούμαστε το καταστατικό της ΟΛΜΕ που καθορίζει βάσει των άρθρων 7 και 34 την υποχρέωση της ΟΛΜΕ να κηρύξει Γενική Συνέλευση Προέδρων, κατόπιν σχετικού αιτήματος το 1/10 των ΕΛΜΕ όλης της χώρας.
Γ ΕΛΜΕ: «Απειλές, διώξεις, πειθαρχικά, απολύσεις: ένα σκηνικό πίεσης που θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος»
Η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, παίρνει σαφή θέση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας όχι μόνο τις στοχεύσεις πίσω από την αξιολόγηση, αλλά και τον αυταρχισμό με τον οποίο επιχειρείται να επιβληθεί: απειλές, διώξεις, πειθαρχικά, ακόμα και αναφορές σε απολύσεις, συνθέτουν ένα σκηνικό πίεσης που – όπως υπογραμμίζεται – θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί καλούν σε μαζική αντίσταση και διαρκείας αγώνα, όχι μόνο για την αξιολόγηση, αλλά για την υπεράσπιση του ίδιου του δημόσιου σχολείου. Με κεντρικό σύνθημα την ενότητα, τη συλλογικότητα και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, απαιτούν την ανατροπή της πολιτικής που απειλεί τη μόρφωση των παιδιών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τη δημοκρατική λειτουργία της εκπαίδευσης. Το παρόν κείμενο είναι μια κραυγή αντίστασης, αξιοπρέπειας και αποφασιστικότητας απέναντι σε μια πολιτική που επιχειρεί να φιμώσει τη φωνή των εκπαιδευτικών και να μετατρέψει το σχολείο σε μηχανισμό κοινωνικής επιλογής και αποκλεισμού.
Η ανακοίνωση της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΛΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ!
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ.
Ο αγώνας μας ενάντια στην αξιολόγηση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου τούς χαλάει τα σχέδια.
Μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Παιδείας Ζαχαράκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Συζητήσαμε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: είναι μια νέα διαδικασία που δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα”.
Η παραπάνω δήλωση του πρωθυπουργού αποτελεί ομολογία αποτυχίας! Το μαρτυρούν ακόμα και τα χαλκευμένα στοιχεία του Υπουργείου που αναφέρουν ότι από τους/τις νεοδιόριστους/ες των ετών 2020-23, πάνω από το 40% έχει αρνηθεί «να βάλει πλάτη» στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, συμμετέχοντας με επιμονή και αποφασιστικότητα, παρά τις απειλές, τους εκβιασμούς, τα χιλιάδες πειθαρχικά, ακόμα και τη δυνητική αργία στην περίπτωση της συναδέλφισσας Χατζόγλου, στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στην απεργία – αποχή. Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του διαβόητου νόμου 4823/21, η πλειοψηφία του εκπαιδευτικού σώματος – το 85% – δεν έχει αξιολογηθεί!
Επιβεβαιώνεται περίτρανα και για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να υποτάξει τον κλάδο που αγωνίζεται αλλά ο αγώνας μας ενάντια στην αξιολόγηση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου τούς χαλάει τα σχέδια, τους ζορίζει και καθυστερείτην αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της, την υπονόμευση και απαξίωσή της στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης, την απογείωση των ταξικών φραγμών, την πειθάρχηση, υποταγή,φίμωση και ανελευθερία των εκπαιδευτικών.Χαρακτηριστικές των επιδιώξεών της είναι οι απόπειρες της κυβέρνησης με τα Ωνάσεια, τις Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα σχολεία της «αριστείας», την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις εξετάσεις PISA , τη γονεϊκή επιλογή σχολείου, τις συγχωνεύσεις, τον ΑΣΕΠ δίπλα στο προσοντολόγιο ως σύστημα διορισμών κλπ.
Η προώθηση αυτών των επιδιώξεων χρειάζεται και τροφοδοτεί την αξιολόγηση πουαποτελεί και το πλαίσιο επιβολής τους. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αξιολόγηση, όπως και με τους σιδηρόδρομους, σημαίνει παράδοση του δημόσιου σχολείου στους ιδιώτες (αυτονομία, δηλαδή βρείτε λεφτά μόνοι σας για να τα λειτουργήσετε), μείωση προσωπικού και κλείσιμο τμημάτων… και σχολείων(27+ μαθητές/τμήμα, ψηφιακά σχολεία, παράλληλη για πέντε μαθητές κλπ). Το τι δημόσιο θέλουν το ζούμε στους λογαριασμούς ρεύματος της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία του ιδιωτικοποιημένου ΕΣΥ και στα Τέμπη του ιδιωτικοποιημένου ΟΣΕ.
Γι΄αυτό χιλιάδες εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων δίνουν εδώ και 5 χρόνια ένα συγκλονιστικό αγώνα αντίστασης στην αξιολόγηση και τη βίαιη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, αγωνίζονται για να μορφωθούν και να σπουδάζουν όλα τα παιδιά, όποια κι αν είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, που δεν τα ξεχωρίζουν και δεν τα στοχοποιούν σε άξια και ανάξια! Υπερασπίζουν το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, τη δουλειά και την αξιοπρέπειάτους.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΑΣΚΑΛΟΙ/ΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΟΜΑΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ» ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του,αφού ούτε με το καρότο ούτε με τις απειλές, τους εκβιασμούς, τη δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση της Χρ. Χοτζόγλου, το τσουνάμι πειθαρχικών και διώξεων, τρομοκρατίας, δεν μπόρεσε να πείσει τον κόσμο της εκπαίδευσης «για το καλό που θα φέρει η αξιολόγηση», κραδαίνει τώρα ολοκληρωτικού τύπου απειλέςλέγοντας ότι δεν έχουν θέση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα όσοι είναι επί της αρχής ενάντια στην αξιολόγηση!Μετά την αλαζονική προκλητικότητα του στην Βουλή με την εξαγγελία της Συνταγματικής αναθεώρησης που θα περιλαμβάνει την «αξιολόγηση και κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ως υπεύθυνη για το έγκλημα στα Τέμπη»!, επιχειρεί να αναβαθμίσει τον αυταρχισμό και τηνπολιτική πυγμήςτης κυβέρνησης, αφήνοντας να αιωρείται το θέμα των απολύσεων στην εκπαίδευση, που ούτε και οι νόμοι τους προβλέπουν! Μάλιστα, όχι μόνο αποσιωπά ότι οι εκπαιδευτικοί ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό τους δικαίωμα, αλλά ποινικοποιεί με τη δήλωσή του αυτή, ακόμα και τις απόψεις!
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ!
Δηλώνουμε απερίφραστα, όπως ταιριάζει σε μάχιμους εκπαιδευτικούς πως είμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση, για τη μάχη που δίνουμε για το δημόσιο δωρεάν σχολείο, για τη θέση μας μέσα σε αυτό!Τη μάχη αυτή, ενάντια στην αξιολόγηση – διάλυση του δημόσιου σχολείου όχι μόνο θα τη συνεχίσουμε αλλά θα τη δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο με όπλο την απεργία αποχή και την κλιμάκωση των αγώνων μας.
Ας μη νοσταλγεί ο Μητσοτάκης το 2013, τότε που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ευνοήσει τα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολλέγια, κατήργησε δεκάδες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ βγάζοντάς σε διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικούς, γιατί τότε με τον πολύμορφο, αποφασιστικό αγώνα των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αυτοί επέστρεψαν κι η κυβέρνησή του έπεσε!
Ας μην ευελπιστεί η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης πως το ρήγμα που άνοιξε στις 26/1 και 28/2, στις 5 & 7/3 με την εισβολή του λαού στο προσκήνιο θα κλείσει με τις απειλές και την τρομοκρατία και την επιχείρηση αλλαγής ατζέντας.
Άλλωστε οι προκλητικές αυτές δηλώσεις του πρωθυπουργού φανερώνουν την αδυναμία και την πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης από τον εκπαιδευτικό κόσμο, την κοινωνία και τις ανάγκες της.Η κυβέρνηση της δολοφονίας, της συγκάλυψης, της φτώχειας και του πολέμουδεν έχει καμία νομιμοποίηση να συνεχίσει και να εντείνει την επίθεση της στη δημόσια εκπαίδευση και τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, να συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκήεπέλασή της.
Αυτή η κυβέρνηση που βρίσκεται απέναντι σε όλη την κοινωνία πρέπει να ανατραπεί και αυτή και η πολιτική της, με παρατεταμένο απεργιακό πολύμορφο αγώνα για να μπορούμε ν’ αναπνεύσουμε κι εμείς και ολόκληρη η κοινωνία.
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό θα συνεχίσουμε μέχρι την οριστική δικαίωση και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
- Να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όσοι συνέργησαν στη συγκάλυψη. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Παιδεία, υγεία, ρεύμα, νερό και συγκοινωνίες, αποκλειστικά δημόσια αγαθά για όλο το λαό. Να φύγει τώρα η ιταλική HELLENIC TRAIN. Να επιστρέψει τώρα ο σιδηρόδρομος στο δημόσιο.
- Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.Για ένα σχολείο που θα μαθαίνει τα παιδιά να σκέφτονται, να αναλύουν και τελικά να διεκδικούν μια καλύτερη κοινωνία. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στο σχολείο της αγοράς.
- Να μην επιτρέψουμε το κλείσιμο σχολείων και τη μετατροπή τους σε Ωνάσεια.- Καμία ίδρυση «Ωνάσειων» σχολείων. Κανένα σχολείο σε εταιρίες και ιδιώτες.
- Να σταματήσει τώρα η ατομική και κάθε διαδικασία της αξιολόγησης. Κατάργηση όλων των αντίστοιχων νόμων.
- Αυτοδίκαιη Μονιμοποίηση τώρα όλων των νεοδιόριστων.
- Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.Κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ καθαρά και αντίστοιχες αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
- Γνήσιες ΣΣΕ εφ’ όλης της ύλης (μισθός, διορισμοί, περίθαλψη, ασφάλιση, κ.ά.). Να καταργηθεί ο ν. 2738/1999 φαλκίδευσης Συλλογικών Συμβάσεων και το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο.
- Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την απεργία και τους αγωνιστές. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων Χατζηδάκη- Γεωργιάδη. Να πάρουν πίσω όλες τις διώξεις και τα πειθαρχικά.
- Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, 20.000 χιλιάδες τώρα στη Β/θμια, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Ίσα δικαιώματα σε μόνιμες/ους κι αναπληρωτ(ρι)ες.
- Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ώστε να επιτελούμε το έργο μας με ουσιαστικό τρόπο
- Αύξηση των δαπανών για παιδεία, υγεία, κοινωνικές ανάγκες.Όχι στο όργιο των εξοπλισμών -τα νέα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Με όπλο την απεργία αποχή και το αγωνιστικό σχέδιο σύγκρουσης κι ανατροπής!Να ξεπεράσουμε τον συνδικαλισμό της αδράνειας, της συναίνεσης και της υποταγής στην κυρίαρχη πολιτική αλλά και τις αδιέξοδες γραμμές των «ήξεις αφήξεις», και των επιμέρους συμβολικών κινητοποιήσεων που δε θα φέρουν τη νίκη.Δύναμή μας η μαζικότητα και τα συλλογικά μας όργανα, οι ΓΣ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και ο συντονισμός τους. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα παίρνοντας όλες τις αναγκαίες αγωνιστικές αποφάσεις σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της, διεκδικώντας κατακτήσεις τώρα και το ξήλωμα της πολιτικής αυτής και του πολιτικού προσωπικού που την υλοποιεί και τη στηρίζει.
Καλούμε τώρα την ΟΛΜΕ να κηρύξει νέο γύρο ΓΣ, για να αποφασίσουμε την κλιμάκωση της πάλης μας ώστε και η κυβέρνηση να πάρει την απάντηση που της οφείλουμε απέναντι σε τέτοιου τύπου ολοκληρωτικές δηλώσεις και μεθοδεύσεις. Και θα την πάρει!
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΗΣ
Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
ΠΑΣΟΚ: «Κυβέρνηση του φιάσκου και της κολλεγιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης»
Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση δέχθηκε ο πρωθυπουργός τόσο για τις απειλές προς τους εκπαιδευτικούς όσο και για τις δηλώσεις του περί αύξησης του αριθμού των μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, αλλά και στον επαγγελματικό προσανατολισμό από την τρίτη τάξη του γυμνασίου.
Για «χωριά Ποτέμκιν και στην Παιδεία» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «σαν να απευθύνεται στον λαό των Λωτοφάγων, παρουσίασε μια μαγική εικόνα της κατάστασης στην Παιδεία, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της απαξίωσης και της υποβάθμισης που βιώνουμε στο χώρο αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Παράλληλα, τόνισε δια του αρμόδιου υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας, Στέφανου Παραστατίδη, πως «η κυβέρνηση του φιάσκου της κολλεγιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, της πανηγυρικής ψήφισης νόμων που δεν εφαρμόζονται (επαγγελματική εκπαίδευση – campuses), της υποχώρησης της επίδοσης των μαθητών στο διαγωνισμό Pisa, της καλλιέργειας του εδάφους για την εισβολή κερδοσκοπικών funds στην ιδιωτική εκπαίδευση, της υποχρηματοδότησης, κ.ά., προβάλλεται σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ως κυβέρνηση της ‘προόδου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια’».
Και υπογράμμισε πως τα περισσότερα από όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός «δεν ισχύουν», παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.
ΣΥΡΙΖΑ: Θα έπρεπε να ντρέπεται
Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το υπουργείο Παιδείας σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό «που τον ενδιαφέρει η παιδεία ως εμπόρευμα για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί» και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα έπρεπε να ντρέπεται, όχι να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις».
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις άνευ ουσίας επισκέψεις του στα υπουργεία κάνοντας εξαγγελίες που αποδεικνύουν ότι δεν έχει τον παραμικρό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη στήριξη βασικών πυλώνων του κράτους όπως η παιδεία και η υγεία, πλην της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων», σημείωσε η Κουμουνδούρου, παραθέτοντας μία σειρά κρίσιμων προβλημάτων στη δημόσια παιδεία, για τα οποία – όπως υπογραμμίζει – «δεν είπε κουβέντα» ο πρωθυπουργός.
«Δεν είπε κουβέντα για την στήριξη των δημοσίων σχολείων, το ζήτημα της σχολικής στέγης, την κάλυψη των διαπιστωμένων κενών που είναι υπερπολλαπλάσια από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Δεν είπε κουβέντα για τον αντιπαιδαγωγικό φραγμό της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής, που αφήνει χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και κενές θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια», επισήμανε.
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, στους οποίους, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο κ. Μητσοτάκης «έδειξε» την πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση εάν δεν δεχτούν την αξιολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «δεν είπε κουβέντα για την αποτυχία της ‘αξιολόγησης’ και την κομματική ευνοιοκρατία που έχει εγκαταστήσει στο δημόσιο σχολείο. Δεν είπε κουβέντα για τις διώξεις και τον πειθαρχικό εκφοβισμό τουλάχιστον 2000 εκπαιδευτικών».
ΚΚΕ: «Παίρνει άριστα στο μάθημα της Μυθοπλασίας»
«Με άριστα στο μάθημα της Μυθοπλασίας μπορεί πράγματι να αξιολογηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος είδε μια βελτιωμένη εικόνα στα σχολεία επειδή μπήκαν ‘κιτ ρομποτικής’ και ‘διαδραστικοί πίνακες’ σε αυτά…», σημείωσε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.
Και τόνισε πως «την ίδια στιγμή: Χιλιάδες αναπληρωτές αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους, καλύπτοντας κενά ακόμα και στα μέσα της σχολικής χρονιάς», ενώ «η τεράστια πλειοψηφία των σχολείων έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομής και μόνο ένα 5% θα ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα κτιριακής αναβάθμισης».
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «άριστα, επίσης, παίρνει η κυβέρνηση στην επιμονή για σχολείο πολλών ταχυτήτων, που το δικαίωμα στη μόρφωση βαφτίζεται – σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό – ως ευκαιρία», υπογραμμίζοντας πως «γι’ αυτό διαφήμισε την παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών με τα Ωνάσεια σχολεία, αλλά και προέβαλε την απαράδεκτη παιδαγωγικά πρόταση να επιλέγουν οι μαθητές επαγγελματική πορεία στα 15 τους χρόνια!».
Όσο για τους εκπαιδευτικούς και την αξιολόγηση, ο Περισσός εξηγεί πως «αυτό που πραγματικά πονάει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι οι αγώνες του κόσμου της εκπαίδευσης για ποιοτικά αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν παιδεία. Αυτή είναι η θέση αρχής που υπερασπίζονται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Και γι’ αυτό αρνούνται τα αντιπαιδαγωγικά κριτήρια της ‘αξιολόγησης’, που μετρά το παιδαγωγικό έργο με τα αντιδραστικά μέτρα και σταθμά της αναζήτησης χορηγών».
Νέα Αριστερά: «Το πραγματικό του σχέδιο είναι ένα σχολείο πειθαρχημένο, υποταγμένο και ταξικά διαχωρισμένο»
Η εκδικητική στάση του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της Μερόπης Τζούφη, βουλεύτριας της Νέας Αριστεράς.
Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της:
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις απειλές του για αποβολή εκπαιδευτικών που αρνούνται να υποκύψουν στο τιμωρητικό και αυταρχικό σύστημα αξιολόγησης, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το πραγματικό του σχέδιο: ένα σχολείο πειθαρχημένο, υποταγμένο, ταξικά διαχωρισμένο. Δεν πρόκειται για αξιολόγηση με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά για μηχανισμό ελέγχου, εκφοβισμού και τιμωρίας.
Η κυβέρνηση που διέλυσε τη δημόσια παιδεία, που ενίσχυσε τις κοινωνικές ανισότητες, που σχεδίασε σχολεία για λίγους και άφησε τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών στο περιθώριο, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλά για ίσες ευκαιρίες. Η υποκρισία τους είναι προκλητική.
Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο, την παιδαγωγική ελευθερία και την αξιοπρέπεια της εργασίας τους. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για ένα σχολείο ανοιχτό, δημοκρατικό, συμπεριληπτικό – για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Η Παιδεία ανήκει στην κοινωνία και στα όνειρα της νέας γενιάς. Όχι στα σχέδιά τους για αποκλεισμούς και πειθαρχικό έλεγχο».