Μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7, η υπουργός Εργασίας, τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για την κατάσταση με την απλήρωτη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες. «Πίσω από κάθε μια από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων που χρειάζονται υποστήριξη» υπογράμμισε.
 
Η ίδια τόνισε ότι το Σώμα Επιθεωρητών πρόκειται να ενισχυθεί με ακόμα 150 άτομα, ενώ σχετικά με τη χρηματοδότηση των ρυθμίσεων ανέφερε πως τα οικονομικά του ΕΦΚΑ είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πως θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης.
 
Η Ε. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι εάν ο εργαζόμενος μένει απλήρωτος επί μήνες, θα μπορεί να προσκομίζει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση προς τον εργοδότη και θα παίρνει το επίδομα ανεργίας, ενώ προβλέπεται οτι η δικάσιμος θα ορίζεται το πολύ σε διάστημα 6 μηνών.
 
Σχετικά με τους ψυχικά ασθενείς που λαμβάνουν κάποιο επίδομα ή σύνταξη, θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν, ακόμη κι αν βρουν δουλειά. 
 

Κρίσιμο το ζήτημα των απεργιών
 

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι θεσμοί θα αρνηθούν την εφαρμογή κάποιων διατάξεων, είπε ότι το μόνο που εκκρεμεί είναι το θέμα των απεργιών και συγκεκριμένα το ποσοστό των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για απαρτία, ώστε να ληφθεί απόφαση για απεργία.
 
Σχολιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα εργασιακά, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το πακέτο μέτρων. Όπως είπε «μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα, όπως η απομάκρυνση της λιτότητας η τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά σε μια σειρά θεμάτων έχουμε δική μας θέση, δεν ταυτιζόμαστε».
 

«Ο μισθός επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 11 ευρώ»


Επί ΣΥΡΙΖΑ ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 11 ευρώ ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το νομοσχέδιο τα λύνει όλα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας και δεδομένων των περιθωρίων που έχει να ασκήσει τις μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις προς όφελος των εργαζομένων» υπογράμμισε.