Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, η υπουργός σχολιάζοντας τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι δηλώνει πως η μείωση των εισοδημάτων τους ήταν «αποτέλεσμα επιβολής μίας σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και των υψηλών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα» ώστε να διαχειριστεί η οικονομική κρίση.
 
Ωστόσο παρα το γεγονός πως οι στόχοι παραμένουν υψηλοί, σύμφωνα με την ίδια η διαπραγμάτευση του 2015 και το ψαλίδι που υπέστησαν οι συνταξιούχοι πέτυχε μια μικρή μείωση στους στόχους αυτούς. 
 
«Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, για να περιορίσουμε την επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος» λέει χαρακτηριστικά η Ε. Αχτσιόγλου. 
 
Όπως είπε ωστόσο δεν μπορούν να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παρακρατήσεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) αν δεν υπάρξει συμφωνία, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
 
Ο αριθμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων σύμφωνα με την υπουργό φτάνει τις 85.000, τις οποίες η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καταβάλλει μέχρι το τέλος Αύγουστου.
 
Μεταξύ άλλων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις έπειτα από την έξοδο από τα προγράμματα, δεδομένου ότι τα οικονομικά του ΕΦΚΑ παρουσιάζουν βελτίωση.
 
Συζητώντας για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την τρόικα εν όψει της τέταρτης αξιολόγησης, επικεντρώθηκε στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.
 
Όσον αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, στην τέταρτη αξιολόγηση, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι αυτά αφορούν, κυρίως, τεχνικά ζητήματα για το μηχανισμό μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και για το θεσμό της διαιτησίας, «προς τον οποίο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αμφισβητείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, όπως όρισε και η απόφαση του ΣτΕ».
 

Συνάντηση με την ΟΚΕ
 

Συνάντηση πραγματοποίησε με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) η Έφη Αχτσιόγλου σχετικά εν όψει του διαλόγου που έχει ανοίξει σχετικά με την αγορά εργασίας.
 
Επι τάπητος τέθηκαν ζητήματα όπως η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή κατά τη λήξη του προγράμματος στήριξης, η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.