Επί του παρόντος, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να αφιερώνουν ποσοστό τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, αλλά αυτό δεν το επιτυγχάνουν όλες οι χώρες και κάποιες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητούν να προχωρήσουν περαιτέρω

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από 2,3% σε 2,5% έως το 2030.

«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα βούλησης. Η Βρετανία και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας σε όλο τον κόσμο πρέπει να αποδείξουν ότι οι αντίπαλοί μας κάνουν λάθος», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, «πρέπει να βρει όλους τους συμμάχους σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει το 2014 (…) να δαπανήσουν το 2%» του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

«Και τότε πρέπει να καθιερώσουμε το 2,5% ως το νέο σημείο αναφοράς για όλους τους νέους συμμάχους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας.

«Αν η παράνομη εισβολή του Πούτιν» στην Ουκρανία «μας διδάσκει κάτι είναι ότι το να κάνουμε πολύ λίγα πολύ αργά μόνο ενθαρρύνει έναν επιτιθέμενο», υποστήριξε.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, αν κάνουμε τις σωστές επιλογές, δράσουμε τώρα, ένα λαμπρό μέλλον μας περιμένει. Αλλά αν διστάζουμε, οι αντίπαλοί μας θα γράψουν το μέλλον μας για εμάς», προειδοποίησε. «Πρέπει να έχουμε θάρρος, θάρρος να καθορίσουμε τη μοίρα μας», κατέληξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.