Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την «ακλόνητη» υποστήριξη του για την ασφάλεια του Ισραήλ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Σάββατο. «Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε ο Μπάιντεν. «Αύριο, θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν» προσέθεσε.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Axios, ο Μπάιντεν ανέφερε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις» ανέφερε επίσης ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

G7: «Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση»

«Oι χώρες της ομάδας της G7 υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα είχαν ως στόχο την αύξηση της έντασης σε όλη την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση των ηγετών του διακυβερνητικού πολιτικού και οικονομικού φόρουμ, που αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα» προσθέτουν οι ηγέτες της G7, που συναντήθηκαν την Κυριακή μετά από αίτημα του Αμερικανού προέδρου και συμπληρώνουν πως «το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση».

«Για τον σκοπό αυτό-καταλήγει η ανακοίνωση- οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στην Γάζα, μέσω του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς» ενώ «εγγυήθηκαν την συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό».

Το χτύπημα του Ιράν ήρθε μετά την επίθεση του Ισραήλ στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας ανώτερος διοικητής της υπερπόντιας δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και άλλοι έξι αξιωματικοί.