«Η σύνοδος κορυφής θα καταδείξει τη διαρκή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική και θα υπογραμμίσει τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Αφρικής», τόνισε σε δήλωσή του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, συζητώντας τα σχέδια της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής είπε ότι αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτή περίπου 50 Αφρικανοί ηγέτες από τις 13 ως τις 15 Δεκεμβρίου.

Ένας από τους στόχους των διπλωματικών προσπαθειών του Μπάιντεν μέχρι στιγμής είναι να προωθήσει τη δυτική επιρροή στην Αφρική ως αντίβαρο στην Κίνα, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής δεν θα αφορά μόνο το Πεκίνο.

Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσφέρει σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια σε αφρικανικά κράτη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η σύνοδος κορυφής θα εργαστεί για τη σφυρηλάτηση οικονομικών δεσμών, θα προωθήσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια και θα αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.