Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανήλθε στην πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν και απηύθυνε χθες για ακόμη μια φορά έκκληση σε πολλές χώρες να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της Covid-19. Οι χώρες αυτές επρόκειτο να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα. Παρ’όλα αυτά, η συνάντηση αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της μετάλλαξης B.1.1.529 έφερε την απόφαση για επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φτάσουν έγκαιρα στη Γενεύη.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν. «Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών, επισήμανε.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στους Αμερικανούς ήδη χορηγούνται δωρεάν ενισχυτικές δόσεις, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προτείνει να μοιραστούν εμβόλια στις φτωχές χώρες προτού να προχωρήσουν κάποιες χώρες στην τρίτη δόση. Ειδικότερα μετά την εμφάνιση της παραλλαγής ‘Ομικρον, η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχτηκε πολλές επικρίσεις για την ανεπαρκή ποσότητα εμβολίων που φτάνουν στις φτωχές χώρες.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει την άρση των δικαιωμάτων της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό για «να ενισχυθεί η παγκόσμια πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά εμβόλια». Η τροπολογία του Ευρωκοινοβουλίου είχε εγκριθεί προ τεσσάρων ημέρων με 333 υπέρ, 328 κατά και 26 αποχή. Την υπερψήφισαν σύσσωμες η Αριστερά, Σοσιαλιστές & Πράσινοι αλλά καταψηφίστηκε από τους συντηρητικούς και όλη την ευρωομάδα της ΝΔ.