Με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να απειλούν να αφαιρέσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς και το Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν αναζητά μία εικόνα ταυτόχρονα αποτελεσματική και ενωτική.
Η ρωσική εισβολή και η αντίδραση της Ουάσιγκτον αύξησαν τα ποσοστά αποδοχής του στο 43%, σημαντικά πάνω από το 34% μία εβδομάδα νωρίτερα. Από την άλλη, 47% απορρίπτει την αντίδρασή του και η συνολική δημοτικότητά του έχει παραμείνει κοντά στο ναδίρ που σημείωσε πρόσφατα. Όπως σχολίαζε Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, «η αδυναμία στη διεθνή σκηνή έχει κόστος και η προσέγγιση του προέδρου στην εξωτερική πολιτική είναι συνεχώς το “πολύ λίγα, πολύ αργά”».
O Μπάιντεν ζήτησε από όλους να σταθούν όρθιοι και να χεικροτήσουν την προσπάθεια της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στα εδάφη της και όλη η αίθουσα το έπραξε σε πλήρη ομοθυμία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Ο Πούτιν, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν έχει ιδέα τι έρχεται».
Σημειολογικά ήταν μία «επιστροφή στην κανονικότητα» κατά τον ετήσιο λόγο του προέδρου, μετά την περίοδο Τραμπ, η επικρότηση του προέδρου από το σύνολο του Κογκρέσου. Μία άμεση δημοσκόπηση έδειξε ότι 41% των πολιτών αντέδρασε πολύ θετικά, 29% αρκετά θετικά και μόνο 29% αρνητικά στα όσα είπε.
Με την εικόνα του στις ΗΠΑ να έχει υποστεί μεγάλη φθορά λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και της απώλειας «ελέγχου της κατάστασης» στη διεθνή σκηνή όπως απέδειξαν τα γεγονότα, ο Μπάιντεν έκανε αρκετές επιθέσεις προσωπικά στον Ρώσο πρόεδρο, διαχωρίζοντας προσεκτικά τη στάση του για το σύνολο του ρωσικού λαού.
Ο Ρώσος πρόεδρος όπως είπε υπολόγισε λάθος το πώς θα εξελίσσονταν τα γεγονότα και τώρα η ρωσική οικονομία παραπαίει με τον Πούτιν να είναι ο μόνος υπεύθυνος. «Νόμιζε ότι μπορούσε να μπει στην Ουκρανία και ο κόσμος θα έμενε απαθής. Αντίθετα, συνάντησε τείχος δύναμης που δεν μπορούσε να φανταστεί. Συνάντησε τον ουκρανικό λαό. Από τον πρόεδρο Ζελένσκι μέχρι τον απλό Ουκρανό, το θάρρος τους, το κουράγιο τους, την αποφασιστικότητά τους, που εμπλέει τον κόσμο».
Ζήτησε ταυτόχρονα από τις αμερικανικές εταιρείες, ειδικά την αυτοκινητοβιομηχανία, να αυξήσουν την παραγωγή τους, όπως και αυτές που κατασκευάζουν ημιαγωγούς και ηλεκτρονικό υλικό, προκειμένου οι ΗΠΑ να είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις εισαγωγές.
Σημαντική θέση «ισορροπίας» μεταξύ των πιο ακραίων προοδευτικών και των συντηρητικών ήταν η θέση του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης και φονικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Αντί να αφαιρεθεί χρηματοδότηση από την αστυνομία, όπως είπε, η απάντηση είναι η χρηματοδότησή της, για μέσα και εκπαίδευση, ώστε να προστατεύει την κοινότητα.