Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας την Τετάρτη κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσίασε σχέδια για αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι νέες αναπτύξεις πρόκειται να περιλαμβάνουν ένα μόνιμο στρατηγείο για το 5ο Σώμα Στρατού των ΗΠΑ στην Πολωνία -μια κίνηση στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιτίθεται εδώ και καιρό- καθώς και τη μετακίνηση δύο ακόμη μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την Τετάρτη να καλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη συμμαχία, ανακοινώνοντας την κίνηση αυτή μία ημέρα αφότου η Τουρκία συμφώνησε να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στις προσφορές τους. Η προσθήκη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ανεβάσει τη συμμαχία σε 32 μέλη και δείχνει πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μεταμορφώνει την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα απαντήσει με ανάλογο τρόπο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εάν η επέκταση περιλαμβάνει ανάπτυξη στρατευμάτων και στρατιωτικών υποδομών, επαναλαμβάνοντας μια απειλή μηνών.