X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ικανοποίηση Μπακογιάννη για το δυσβάστακτο έργο 160 εκατομμυρίων της «Διπλής Ανάπλασης»

«Σημαντική» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τη «διπλή» ανάπλαση για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στον Βοτανικό για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την αλλαγή της μορφής του γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που υπέγραψε την Παρασκευή ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και άλλους εμπλεκόμενους. Μάλιστα, ο Κ. Μπακογιάννης αιτιολόγησε το έργο λέγοντας ότι «η πανδημία θα περάσει και δεν πρέπει η επόμενη ημέρα να βρει την πόλη παγωμένη. Πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος» -ένα έργο που εκτιμάται ότι και για τις δύο παρεμβάσεις θα στοιχίσει 163 εκατομμύρια ευρώ, από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό ο Μπακογιάννης είπε πως «αυτά τα Χριστούγεννα είναι δύσκολα και ιδιαίτερα και πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα της ελπίδας. Στολίζουμε την πόλη για να δει ο κόσμος λίγο φως". "Η πόλη πρέπει να πάρει τα πάνω της. Πέρσι δεν είχαμε πληρώσει ούτε ένα ευρώ και φέτος προμηθευτήκαμε νέα στολίδια» σημείωσε.
Συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον δήμαρχο Ζωγράφου, κ. Βασίλη Θώδαγια για το Πάρκο Γουδή, Αθήνα, 10 Μαρτίου, 2020
|

Για τη διπλή ανάπλαση και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι η χθεσινή ήταν μια σημαντική ημέρα καθώς έπεσαν οι υπογραφές για την ανάπλαση και ότι «η πανδημία θα περάσει και δεν πρέπει η επόμενη ημέρα να βρει την πόλη παγωμένη. Πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος».

Σημειώνεται ότι η ανάπλαση αφορά την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων στον Βοτανικό, το οποίο θα ανήκει στο δήμο Αθηναίων και παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για 99 χρόνια. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι υπογραφές έπεσαν την Παρασκευή από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τους εκπροσώπους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο και του Ερασιτέχνη Παναγιώτη Μαλακατέ, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του διευθύνοντα συμβούλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, ως εκπρόσωπο των δύο τραπεζών (τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) στις οποίες έχει περιέλθει το ημιτελές εμπορικό Βωβού.

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται:

  • ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων
  • αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ
  • εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης
  • και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης
  • Πάρκο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Συνολικός προϋπολογισμός 163 εκατομμύρια

Προβληματισμό δημιουργεί ο συνολικός -ενδεικτικός μεν- αρχικός προϋπολογισμός των έργων, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκατ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του οποίου ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκ. ευρώ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων. Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

«Χθες υπογράψαμε όλοι μαζί ένα μνημόνιο συνεργασίας. Μέχρι το τέλος του 2021 θα ξεκινήσουν τα έργα», ανέφερε ο Μπακογιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό το έργο για την οικογένεια του Παναθηναϊκού, ωστόσο σημείωσε πως πρόκειται για “μια αστική παρέμβαση που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πόλη”. «Είναι ένα σχέδιο που δουλεύουμε συστηματικά εδώ και 14 μήνες. Είναι ένα σχέδιο δεμένο από όλες τις πλευρές και έχει εξασφαλίσει τους πόρους. Μπορούμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα μας».

«Η πόλη πρέπει να πάρει τα πάνω της»

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό ο Μπακογιάννης είπε πως «αυτά τα Χριστούγεννα είναι δύσκολα και ιδιαίτερα και πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα της ελπίδας. Στολίζουμε την πόλη για να δει ο κόσμος λίγο φως”. “Η πόλη πρέπει να πάρει τα πάνω της. Πέρσι δεν είχαμε πληρώσει ούτε ένα ευρώ και φέτος προμηθευτήκαμε νέα στολίδια» σημείωσε.

Χριστουγεννιάτικος Περίπατος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία από τον Δήμο Αθηναίων

 

Υπενθυμίζεται ότι σάλο προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να φιλοξενήσει φέτος τα Χριστούγεννα στην Αθήνα εορταστική ατμόσφαιρα που θα κοστίσει κάτι λιγότερο από 900 χιλιάδες ευρώ, έπειτα από την αισθητική παρέμβαση ύψους 2 εκατ. ευρώ για τον «Μεγάλο Περίπατο» και τα «πιλοτικά» του χαρακτηριστικά. Παρά τις εξαγγελίες του τα περσινά Χριστούγεννα περί δωρεών από την ιδιωτική πρωτοβουλία που θα «απαλλάξουν τον δήμο από έξοδο 2 εκατ. ευρώ», φαίνεται ότι το 2020 είναι η κατάλληλη χρονιά για να δοθεί ένα τέτοιο ποσό χρημάτων τόσο για την αγορά στολιδιών και εκπόνηση έργων, όσο και για την τοποθέτηση και εκτοποθέτηση του στολισμού σε ιδιωτική εταιρεία και όχι στις υπηρεσίες του δήμου.

Ο Μπακογιάννης επικαλείται «μειωμένο προσωπικό» του Δήμου Αθηναίων για την ανάθεση του στολισμού σε ιδιώτη

Τέλος, επανέλαβε τον τηλεφωνικό αριθμό 2103428745 για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» και κάλεσε όσους έχουν ανάγκη για βοήθεια να επικοινωνήσουν με αυτό τον αριθμό.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις