Συγκεκριμένα τόνισε ότι το κλίμα ήταν απογοητευτικό ενώ υποστήριξε ότι μια λύση είναι δύσκολη αλλά θα υπάρξει. Ο Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε τη διαδικασία, εμείς θέλουμε μια συμφωνία. Ποια θα είναι η διαδικασία που θα την επιφέρει δεν μας ενδιαφέρει. Ας διαλέξουν να μας πουν. Δεν είναι δυνατόν να βλέπω τον Αυστριακό, το Γερμανό, το Σλοβάκο ομολογό μου και να μην ξέρουν τι προτάσεις έχω καταθέσει. Παλιά η Τρόικα έγραφε τα νομοσχέδια, η ελληνική κυβέρνηση τα αποδεχόταν ως είχαν και μετά η τρόικα τα έδινε στο Euro Working Group, που τα περνούσε στο Eurogroup και έτσι έληγε η διαδικασία. Δεν γινόταν καμία διαπραγμάτευση.
Εάν κι εμείς είχαμε πει, «γράψτε τα νομοσχέδια για μας» στο Brussels group θα είχε λήξει το θέμα και όλοι σήμερα θα χειροκροτούσαν. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η εμπλοκή είναι γιατί εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που θέλουμε να διαπραγματευτούμε. Τόσο απλά… βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της αδράνειας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί αυτό του προκάλεσε εντύπωση, απάντησε πως “η διαφορά είναι ότι είμαστε κυβέρνηση που απαιτούμε μία συμφωνία την οποία θα μπορούμε να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά. Αλλά κάθε φορά που κάνουμε μια πρόταση -για παράδειγμα στο ασφαλιστικό για το θέμα ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων-, σου κάνουν κριτική στην πρόταση πχ για τις ιδιωτικοποιήσεις”.
Και τους λες, ωραία, εντάξει, δεν σου αρέσει η δική μου ιδέα, η δικιά σου ποια είναι; Καμία απάντηση… πάμε στο επόμενο… Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια διαπραγμάτευση αν εσείς κι εγώ διαπραγματευόμαστε για το τι θα κάνουμε και κάθε φορά που σου λέω θέλω να το πάμε εκεί μου λες όχι διαφωνώ και στην ερώτηση «ωραία, εσύ πού θέλεις να το πάμε» μου λες «δεν σου λέω», δεν προχωρά η συζήτηση».
* «Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε τη διαδικασία»
* «Απαιτούμε μια έντιμη συμφωνία»