«Θεωρούμε ότι, δεδομένων των δύο χαμένων δεκαετιών επίλυσης του προβλήματος, είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούμε να έχουμε. Έχει γίνει για εντελώς λάθος λόγους, και ο τρόπος με τον οποίο έχει περάσει, ιδίως στη FYROM, είναι καταστροφικός. Το δημοψήφισμα που έγινε στη FYROM είναι εξευτελιστικό απέναντι στο λαό της χώρας» τονίζει σε συνέντευξή του στο CNN.gr ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. 
 
Παράλληλα, εμφανίστηκε αρνητικός σε ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στη χώρα μας για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, χαρακτηρίζοντας κάθε τέτοια συζήτηση «αποπροσανατολιστική».
 
 
«Έχω ένα βασικό πρόβλημα με την ιδέα ότι ο λαός μιας χώρας καλείται για να αποφασίσει το όνομα μιας γειτονικής χώρας. Ότι το συγκεκριμένο θα πρέπει να είναι προϊόν μιας διεθνούς συμφωνίας, όπου η χώρα μας θα παίξει βασικό ρόλο, ναι. Αλλά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, της οποίας η ύπαρξη αμφισβητείται από τη δυναμική της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, μια χώρα που βρίσκεται πιασμένη στις δαγκάνες μιας χρεοδουλοπαροικίας, μιας χώρας που ερημοποιείται με δεκάδες χιλιάδες ανέργους να φεύγουν συνεχώς… Το να κάνουμε δημοψήφισμα γι' αυτό, το θεωρώ ότι είναι το άκρων άωτον του αποπροσανατολισμού μιας χώρας, η οποία βρίσκεται σε βαθιά, υπαρξιακή κρίση και ουσιαστικά παραπλανάται» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας τα «αγαθά συναισθήματα» για όσους διαδήλωσαν στο πρόσφατο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.
 
«Η κυβέρνηση αυτή τρία χρόνια τώρα νομοθετεί κόντρα σε όσα πρεσβεύει» αναφέρει ακόμη, προβλέποντας ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει, καθώς ανεξαρτήτως τι πιστεύει κάποιος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η μεγάλη αγωνία των πολιτών είναι οι χαμηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για το επίπεδο διαβίωσής τους.
 
 
«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι καν πρωτότυπος. Η ουσία είναι ότι δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια. Έχουμε απλά μπει στο τέταρτο Μνημόνιο. Μέχρι το 2021 έχουμε το “μαξιλάρι” από το οποίο θα παίρνουμε για να προσποιούμαστε ότι αποπληρώνουμε. Έχουμε μια επιβάρυνση και όχι ελάφρυνση του χρέους. Και μάλιστα υπό τους όρους ενός πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2060 το μέγεθος του οποίου δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού» σχολιάζει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η σημερινή κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ότι μέχρι τώρα.  «Το Μνημόνιο όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά έγινε πιο δυσχερές, πιο τοξικό και είναι το χειρότερο από όλα» υπογραμμίζει ο Γ. Βαρουφάκης.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνέντευξή του προχωράει και σε αυτοκριτική για την υπογραφή της «συμφωνίας γέφυρα» που υπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2015, τονίζοντας πως πίστευε πως η κυβέρνηση θα εκμεταλευόταν τον χρόνο που κέρδισε για να προετοιμάσει τη ρήξη.
 
«Αντ΄ αυτού ο κ. Τσίπρας προετοίμαζε τη συνθηκολόγηση» σημειώνει, ενώ κατηγορεί τον Α. Τσίπρα πως έκανε το δημοψήφισμα με στόχο να το χάσει. Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι υπήρξαν άνθρωποι εντός της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι «δούλευαν για την Τρόικα».