«Κάναμε λάθη, αυτό δεν χρήζει καμίας αμφιβολίας» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «φέρω την ευθύνη για μία σειρά λαθεμένων επιλογών».
 
Αλλά, συνέχισε, η αλήθεια είναι ότι η πανίσχυρη τρόικα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την επίτευξη μία έντιμης και αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.
 
Όσον αφορά το περίφημο δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι το «όχι» του ελληνικού λαού εγκαταλείφτηκε γρήγορα από την ελληνική κυβέρνηση και μετετράπη σε «ναι».

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα, ή να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί» τόνισε εν συνεχεία, εξηγώντας ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμείνει όρθιος και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί.

Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι “παραιτήθηκε,” και δεν “απομακρύνθηκε” από Υπουργός. Παραιτήθηκε, όπως λέει, το βράδυ ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, στο οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε την σκληρή λιτότητα, την οποία η κυβέρνηση αργότερα δέχτηκε και σημειώνει πως εξακολουθεί να τρέφει συμπάθεια για τον Αλέξη Τσίπρα. 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ουδέποτε ενεργοποιήθηκε.
 
«Ποτέ δεν έλαβα το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουμε στο Plan B» ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι το εναλλακτικό σχέδιο συνίστατο, όχι στην έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά στην τύπωση ενός δεύτερου, προσωρινού νομίσματος. 

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με ένα Grexit, απάντησε ότι “καθώς αυτό δεν μπορεί να είναι για το καλό της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ούτε για το καλό της Ελλάδας”.  Δήλωσε δε απολύτως βέβαιος “ότι ο κύριος Σόιμπλε έχει στραμμένο το βλέμμα του στο Grexit, ως μέρος της στρατηγικής του”.