Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σκοτώθηκε τη Δευτέρα, λίγες μόλις ημέρες αφότου διέκοψε τη συνεργασία του με τους αντάρτες Χούτι, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα σφοδρών, πολύνεκρων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σαναά. Ο θάνατος του 75χρονου πρώην προέδρου ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2012, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το AlJazeera, ο υιός του Σάλεχ, Άχμεντ Αλί Σάλεχ, καλεί για εκδίκηση κατά των Χούτι, δηλώνοντας πως «θα ηγηθώ της μάχης μέχρι να πεταχτεί και ο τελευταίος Χούτι από την Υεμένη, το αίμα του πατέρα μου θα στοιχειώσει τα αυτιά του Ιράν». Οι Χούτι βρίσκονται στο στόχαστρο για την ευθυγράμμισή τους με το καθεστώς του Ιράν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στελέχη του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (GPC), του κόμματος του Σάλεχ, είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρώην πρόεδρος σκοτώθηκε στα νότια της πρωτεύουσας, σε επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες και πυροβόλα. Μαζί του βρισκόταν και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος, o Γιάσερ αλ Αουάντι. Πηγές προσκείμενες στους Χούτι ανέφεραν ότι μαχητές της οργάνωσης ακινητοποίησαν το θωρακισμένο όχημά του με μια αντιαρματική ρουκέτα και κατόπιν τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Σε ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Χούτι, διακρίνεται ένα πτώμα που ενδέχεται να ανήκει στον Σάλεχ. Σημειώνεται πως ο ίδιος είχε καλέσει λίγες ώρες νωρίτερα σε κατάπαυση πυρός, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως εσχάτως στράφηκε κατά των Χούτι και υπέρ του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός πως μέχρι πρότινος αποτελούσε σύμμαχό τους.

Δείτε το βίντεο με το μήνυμα του Σάλεχ, πριν σκοτωθεί:

Οι μάχες μαίνονται από την περασμένη Τετάρτη στη Σαναά, την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες Χούτι και οι μονάδες που παρέμεναν πιστές στον Σάλεχ. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έχει καταφύγει στο Άντεν, στα νότια. Μέχρι σήμερα το πρωί τα θύματα από τις συγκρούσεις αυτές, νεκροί και τραυματίες, ξεπερνούσαν τους 100.

Μετά τη ρήξη του με τους Χούτι, ο Σάλεχ έτεινε το χέρι στη Σαουδική Αραβία (σ.σ. που στηρίζει τον Χάντι) προτείνοντας μάλιστα στο Ριάντ να «γυρίσουν σελίδα» στις σχέσεις τους, σε αντάλλαγμα για την άρση του αποκλεισμού της Υεμένης. Οι Χούτι κατήγγειλαν αμέσως τη «μέγιστη προδοσία».

Νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές από τη Σαουδική Αραβία


Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που δρα στην Υεμένη εξαπέλυσε νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στη Σανάα, κυρίως εναντίον του Μεγάρου της Δημοκρατίας, που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι, μετά την κατάρρευση της συμμαχίας τους με τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και τον φόνο του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές συχνές ήταν και οι χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του συνασπισμού πάνω από την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Το Μέγαρο της Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο κέντρο της Σανάα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία, έγινε στόχος βομβαρδισμών τουλάχιστον επτά φορές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν θύματα. Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ζήτησε από χθες από τους αμάχους να παραμένουν «περισσότερα από 500 μέτρα» από τις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση των βομβαρδισμών. Ο θάνατος του πρώην προέδρου της χώρας, στα 75 του χρόνια, έπειτα από 33 χρόνια στην εξουσία, ενδέχεται να αποτελέσει ένα σημείο καμπής στη σύρραξη στην Υεμένη, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί τουλάχιστον άμεσα σε οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους.

Στη Σανάα, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν το βράδυ της Δευτέρας, οι Χούτι έμοιαζαν να έχουν πάρει το πάνω χέρι έναντι των δυνάμεων που ορκίζονταν πίστη στον Σάλεχ, σύμφωνα με δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα.

Ο Άχμεντ Άλι ζούσε σε κατ' οίκον περιορισμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει διατελέσει πρεσβευτής προτού συμμαχήσει με τη Σαουδική Αραβία εναντίον των Χούτι, οι οποίοι μέχρι αυτή την εβδομάδα είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της Υεμένης μαζί με τον Σάλεχ.

Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι κρατούνταν μακριά από όλους και υπό φρούρηση σε ένα μέγαρο στο Αμπού Ντάμπι. Η πρώτη του δημόσια δήλωση ενδέχεται να σημαίνει ότι οι πρώην εχθροί του τον χρησιμοποιούν εναντίον των Χούτι. Ο Άχμεντ Άλι, πρώην διοικητής του ειδικού σώματος του στρατού των Δημοκρατικών Φρουρών, προαλειφόταν να διαδεχθεί τον πατέρα του και αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει πίσω την επιρροή του. Στο μεταξύ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι οι Υεμενίτες θα κάνουν τους «επιτιθέμενους» να μετανιώσουν για τις πράξεις τους, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Η Υεμένη θα απελευθερωθεί από τους επιτιθέμενους και ο ιερός λαός της Υεμένης θα τους κάνει να μετανιώσουν» για τις πράξεις τους, τόνισε ο Ροχανί. Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμέντ Αλί Τζαφάρι, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, κατήγγειλε «τους Σαουδάραβες προδότες που προσπαθούν να σπείρουν την αβεβαιότητα στις χώρες της περιοχής υπό τις διαταγές και τη στήριξη των ΗΠΑ και τασσόμενοι στο πλευρό των Ισραηλινών», μετέδωσε το πρακτορείο Fars.