«Η ελληνική ακτοφυλακή πέταξε τους μετανάστες στη θάλασσα, στον θάνατό τους» λένε μάρτυρες, στην έρευνα του BBC. Η ελληνική ακτοφυλακή προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, όπως λένε μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό.

Οι εννέα είναι ανάμεσα σε περισσότερους από 40 ανθρώπους που φέρονται να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της εξαναγκαστικής εξόδου τους από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της επαναφοράς τους στη θάλασσα αφού έφτασαν σε ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Τα 15 περιστατικά που αναλύονται, μεταξύ του Μαϊου του 2020 και του Μαϊου του 2023, είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους, αποκαλύπτει το BBC. Σε πέντε από τα περιστατικά, οι μετανάστες δήλωσαν ότι οι ελληνικές αρχές τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα.

Η ελληνική ακτοφυλακή δήλωσε στην έρευνά του BBC ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες. Το BBC ωστόσο έδειξε σε πρώην ανώτερο αξιωματικό της ελληνικής ακτοφυλακής πλάνα από τη φόρτωση 12 ατόμων σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια την εγκατάλειψή τους σε λέμβο. Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι ήταν «προφανώς παράνομο» και «διεθνές έγκλημα».

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για αναγκαστικές επιστροφές – επαναπροωθώντας ανθρώπους πίσω προς την Τουρκία, από όπου πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Παραπάνω πληροφορίες εδώ.