Όπως μεταδίδει το BBC, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε νεκροταφείο κοντά στο Χοραμαμπάντ. Η οργάνωση για τα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει οκτώ ανθρώπους από την Τετάρτη.

Yπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τότε που η Mahsa Amini πέθανε υπό την κράτηση της αστυνομίας πριν από 40 ημέρες, αφού φέρεται να φορούσε την ισλαμική μαντίλα της «ακατάλληλα».

Αξιωματούχοι στο Μαχαμπάντ κατηγόρησαν «τρομοκρατικές-αποσχιστικές ομάδες» ότι υποκινούν διαδηλωτές να επιτεθούν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην πόλη και κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι επιτέθηκαν σε «πολιτικά κέντρα και κέντρα ασφαλείας με σκοπό να τα καταλάβουν». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναγνωρίσει τα θύματα, αλλά το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο Hengaw ανέφερε ότι ένας άνδρας και δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους αφού πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το BBC δεν κατάφερε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι φέρεται να είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα γραφεία του δημοτικού κυβερνήτη στην κουρδική πόλη, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επέμειναν ότι η αστυνομία είχε την κατάσταση υπό έλεγχο και διέψευσαν αναφορές ότι η πόλη είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Εν τω μεταξύ, στο Khorramabad – επίσης στο δυτικό Ιράν – διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για να θρηνήσουν την Nika Shakarami, η οποία εξαφανίστηκε αμέσως μετά το θάνατο της Amini και έγινε ένα ακόμη σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας. Βίντεο από τη Χοραμαμπάντ έδειχναν διαδηλωτές να φωνάζουν αντικρατικά συνθήματα, όπως «κάτω ο δικτάτορας», μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, δήλωσε στο BBC Persian πηγή από το περιβάλλον της οικογένειάς της.

Το βράδυ της Τετάρτης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις, καθώς και σε άλλα μέρη όπου οι διαδηλώσεις είχαν υποχωρήσει πρόσφατα. Όπως εκτιμά το BBC, πρόκειται για την πιο σοβαρή πρόκληση για την Ισλαμική Δημοκρατία από την ίδρυσή της.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δει στο παρελθόν διαδηλώσεις. Όχι όμως έτσι, σχολιάζει η συγγραφέας του δημοσιεύματος. Οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να τους απαξιώσουν ως «ταραχοποιούς επηρεασμένους από ξένους», ωστόσο όπως σημειώνει το ΒBC, αυτό διαψεύδεται από την πραγματικότητα, αφού έφηβες μαθήτριες «αποτινάσσουν» την υποχρεωτική μαντήλα, ενώ γυναίκες όλων των ηλικιών περπατούν γυμνές σε δημόσιους χώρους. Εκτιμάται, ότι η επιστροφή στις ημέρες που η λεγόμενη αστυνομία ηθικής μπορούσε αστυνομεύει το γυναικείο ντύσιμο με τον τρόπο που έκαναν για δεκαετίες, αφού πλέον το νόημα της επανάστασης σημαίνει πολλά περισσότερα από την ελευθερία στο ντύσιμο

Στο παρελθόν, μεγάλες εξεγέρσεις σβήστηκαν, ή καταπνίγηκαν βίαια, μετά από μήνες αναταραχών. Όμως, με κάθε εβδομάδα, αυτό το κύμα φαίνεται να ενισχύεται. Η πλήρης δύναμη του μηχανισμού ασφαλείας του Ιράν δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί. Οι αρχές θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία. Αλλά οι διαδηλωτές του Ιράν, ειδικά μια νέα γενιά γυναικών και ανδρών, φαίνονται επίσης έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αλλάξουν τη ζωή τους, και πολλά άλλα.

Έχουν σκοτωθεί 234 διαδηλωτές μεταξύ των οποίων 29 παιδιά

Η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, με έδρα τη Νορβηγία, αναφέρει ότι τουλάχιστον 234 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το BBC δείχνουν εκτεταμένες διαμαρτυρίες το βράδυ της Τετάρτης.

Άλλες πόλεις, όπως το Andimeshk και το Boujerd στα δυτικά, και το Lahijan, κοντά στην Κασπία Θάλασσα στα βόρεια, γνώρισαν επίσης αναζωπύρωση των διαδηλώσεων. Η έξαρση ήρθε μετά από μια ημέρα κατά την οποία η αστυνομία φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Saqqez, την πόλη της κυρίας Amini.

Χιλιάδες είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τις 40 ημέρες από τον θάνατό της. Μια ομάδα για τα δικαιώματα και οι μάρτυρες είπαν ότι οι αστυνομικοί πέταξαν φυσίγγια και δακρυγόνα κατά του πλήθους στην πόλη. Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι γνωστός.

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία»

«Η κοινωνία είναι πολύ θυμωμένη. Αρκετά τους ανεχτήκαμε», είπε στο BBC Persian μια 27χρονη διαδηλώτρια στο Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη.

«Θέλω να έχω το δικαίωμα να λέω όχι σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχω βαρεθεί να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, επειδή είμαι γυναίκα. Οι άνδρες έχουν κουραστεί από τους εκφοβισμούς από το καθεστώς. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που στεκόμαστε μαζί για έναν στόχο που είναι η γυναίκα, η ζωή και η ελευθερία».

Όπως σημειώνεται κλείνοντας, στο BBC και σε άλλα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται να μεταδίδουν ρεπορτάζ από το εσωτερικό του Ιράν, καθιστώντας τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και άλλες αναφορές δύσκολο να επαληθευτούν. Οι αρχές έχουν επίσης παρέμβει σοβαρά το διαδίκτυο, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των διαδηλωτών να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.