«Η κατοχή της Παλαιστίνης είναι παράνομη, η Ελλάδα πρέπει να υπερψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 το σχέδιο απόφασης στη ΓΣ του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο ως ένα μέτρο ενημέρωσης και πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει μια ανοιχτή επιστολή από πολιτικά κόμματα, νομικούς, ακαδημαϊκούς και συλλογικούς φορείς» αναφέρει το BDS Greece.
«Η πολύχρονη κατοχή της Παλαιστίνης είναι γνωστή, την παρανομία της κατάστασης αυτής επιβεβαιώνει η Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με τρόπο επιτακτικό. Θα τεθεί σε ψηφοφορία ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του ΔΔΔ και πρέπει η Ελλάδα να ψηφίσει υπέρ» προσθέτει.
Η Ελλάδα δεν κατέθεσε υπόμνημα ούτε μίλησε για την κατάσταση της κατοχής της Παλαιστίνης στο εν λόγω δικαστήριο, όπως έκαναν δεκάδες άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες ευρωπαϊκές, παρά τη γειτνίαση, τη σύνδεση με πληθυσμούς και κοινότητες συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών, τον τεράστιο κίνδυνο για την ειρήνη που δημιουργεί η κατοχή, όπως βλέπουμε τώρα να συμβαίνει. Κάθε χώρα δεν υπάρχει μόνη της σε αυτόν τον κόσμο έχει υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Δεν έχει κανένα νόημα να διατυμπανίζει η κυβέρνηση την προσήλωσή της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά να αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις της χώρας μας που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Πως τολμά λοιπόν να επικαλείται το διεθνές δίκαιο για ζητήματα της χώρας;» καταλήγει το BDS Greece.
Ακολουθεί η δήλωση του διεθνούς Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Movement:
«Υποστηρίξτε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητά κυρώσεις στο Ισραήλ για την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για το παράνομο της κατοχής του.
Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος συνασπισμός της παλαιστινιακής κοινωνίας που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS, καλεί σε άμεση πίεση προς όλα τα κράτη να υποστηρίξουν το επικαιροποιημένο ψήφισμα που κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζητά κυρώσεις κατά του Ισραήλ.
Το ψήφισμα αποσκοπεί στην εφαρμογή της συμβουλευτικής γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) του Ιουλίου 2024 σχετικά με την παρανομία της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και την παραβίαση της απαγόρευσης του απαρτχάιντ σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων (CERD).
Η ψηφοφορία αναμένεται σε λίγες ημέρες, στις 18 Σεπτεμβρίου. Αυτό το ψήφισμα, πιο πίσω από ένα προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος, υπολείπεται του ελάχιστου των νομικών υποχρεώσεων των κρατών να εφαρμόσουν την απόφαση του ΔΔΔ, αναμφίβολα αποτέλεσμα του έντονου εκφοβισμού από την αποικιοκρατική Δύση (με επικεφαλής τις ΗΠΑ) και τους εταίρους του Ισραήλ στη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.
Υποβιβάζοντας τον τερματισμό της γενοκτονίας της Γάζας σε μια μεταγενέστερη φάση, το ψήφισμα αγνοεί τον επείγοντα χαρακτήρα της.
Παρά την προφανή αυτή οπισθοδρόμηση, το ψήφισμα ζητά:
– τερματισμό της παράνομης κατοχής της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το Ισραήλ εντός 12 μηνών
– τερματισμό της συνενοχής των κρατών στην υποβοήθηση ή διατήρηση αυτής της κατοχής με την επιβολή εμπορικών και στρατιωτικών κυρώσεων, όπως “παύση της εισαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς οικισμούς, καθώς και της παροχής ή μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού” στο Ισραήλ. Τον Απρίλιο του 2024, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στην “πώληση, μεταφορά και εκτροπή όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη”
– Πρόληψη, απαγόρευση και εξάλειψη των παραβιάσεων του άρθρου 3 της CERD από το Ισραήλ, που προσδιορίζονται στη συμβουλευτική γνωμοδότηση, σχετικά με το απαρτχάιντ.
– Επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων, κατά ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στη διατήρηση της παράνομης κατοχής του Ισραήλ.
Περιοριζόμενο στο πεδίο εφαρμογής του σε ένα απλό υποσύνολο των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, το ψήφισμα δεν θίγει, και δεν μπορεί να θίξει νομικά ή ηθικά, τα άλλα δικαιώματα του ιθαγενούς λαού της Παλαιστίνης, ιδίως το δικαίωμα των προσφύγων μας από τη Νάκμπα του 1948 να επιστρέψουν και να λάβουν αποζημιώσεις και το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πολίτες του απαρτχάιντ του Ισραήλ, στην απελευθέρωση από την εποικιστική αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ.
Η υποστήριξη αυτού του ψηφίσματος θα είναι επομένως μόνο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορεί να απαλλάξει τα κράτη από τις νομικές και ηθικές τους υποχρεώσεις να τερματίσουν κάθε συνενοχή με το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ. Σημαντικές στοχευμένες κυρώσεις από κράτη και διακρατικές ομάδες (Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, Αραβικός Σύνδεσμος, Αφρικανική Ένωση κ.λπ.) παραμένουν απολύτως απαραίτητες για να σταματήσει η γενοκτονία του Ισραήλ και να τερματιστεί η κατοχή και το απαρτχάιντ. Η αποτυχία αυτή θα κλονίσει περαιτέρω την αξιοπιστία και τη σημασία του διεθνούς δικαίου για την παγκόσμια πλειοψηφία.
Δεκάδες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβεβαίωσαν ότι η απόφαση του ΔΔΔ “επιβεβαίωσε τελικά μια αρχή που φαινόταν ασαφής, ακόμη και στα Ηνωμένα Έθνη: Η ελευθερία από την ξένη στρατιωτική κατοχή, τον φυλετικό διαχωρισμό και το απαρτχάιντ είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτη”. Η απόφαση ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι το BDS δεν είναι απλώς δικαίωμα αλλά και “υποχρέωση”, και αποτελεί μια αλλαγή παραδείγματος από αυτό που επικεντρώνεται στις “διαπραγματεύσεις” μεταξύ καταπιεστών και καταπιεσμένων, σε αυτό που επικεντρώνεται στη λογοδοσία, τις κυρώσεις και την επιβολή κυρώσεων για να τερματιστεί το σύστημα καταπίεσης και να υποστηριχθούν τα αναφαίρετα, διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.
Για να εφαρμοστεί ειλικρινά η απόφαση του ΔΔΔ για την κατοχή και να εκπληρωθούν οι νομικές υποχρεώσεις που προκλήθηκαν από την προηγούμενη διαπίστωση του δικαστηρίου ότι το Ισραήλ διαπράττει εύλογα γενοκτονία στη Γάζα, και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα κράτη πρέπει να πιεστούν να πράξουν άμεσα:
– Επιβολή συνολικού εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής, εισαγωγής, μεταφοράς και διαμετακόμισης στρατιωτικών ειδών και ειδών διπλής χρήσης, της στρατιωτικής συνεργασίας και της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής έρευνας
– Επιβολή κυρώσεων στο εμπόριο, τη χρηματοδότηση, τα ταξίδια, την τεχνολογία και τη συνεργασία με το Ισραήλ
– “Επανεξέταση όλων των διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών δεσμών με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και της χρηματοδότησης, των συνταξιοδοτικών ταμείων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φιλανθρωπικών οργανώσεων”, όπως δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, για να διασφαλιστεί ο τερματισμός κάθε συνενοχής στην παράνομη κατοχή του Ισραήλ
– Να επιβάλουν εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, άνθρακα και άλλης ενέργειας προς το Ισραήλ
– Να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην αναστολή της ιδιότητας του μέλους στο κράτος απαρτχάιντ Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, όπως ανεστάλη η ιδιότητα του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής
– Να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές τους σχέσεις με το Ισραήλ και οι δραστηριότητες των εταιρειών που εδρεύουν στα εδάφη τους δεν παραβιάζουν το καθήκον τους να αποτρέψουν και να μην είναι συνένοχοι σε γενοκτονία και ότι δεν είναι συνένοχοι στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ
-Επαναβεβαιώστε το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν, σύμφωνα με το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και στηρίξτε πλήρως την UNRWA έως ότου το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί».