Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης, με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, να υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα σταθεροποιήσουν τη Βενεζουέλα και την αντιπολίτευση να θεωρεί τις εκλογές αρπαγή της εξουσίας. Βέβαια, η κριτική εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την αντιπολίτευση, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση, 8 στους 10 Βενεζουελάνους αντιτίθενται σε ένα νέο Σύνταγμα και θα προτιμούσαν να γίνουν γενικές εκλογές.

Οι συγκεκριμένες εκλογές αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς κρίνονται πολλά από την συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία, ωστόσο με την αντιπολίτευση να μποϋκοτάρει τις εκλογές, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν ίσως να είναι αποκλειστικά υποστηρικτές της κυβέρνησης, η συμμετοχή αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή. 

Λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής(τοπική ώρα), οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να συγκεντρώνονται στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που είχαν προαναγγείλει και κατά της εκλογικής διαδικασίας.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις, με τις αρχές, σύμφωνα με το reuters, να κάνουν λόγο για 10 νεκρούς και επτά αστυνομικούς τραυματίες. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και πληροφορίες από την αστυνομία, σε έκρηξη που σημειώθηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
 
Το στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ο Ρικάρδο Κάμπος, ηλικίας 30 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Κουμανά, στην Πολιτεία Σούκρε (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τον βουλευτή Ενρί Ράμος Αλούπ, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχαν στοιχεία για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής με τις κάλπες να κλείνουν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.


Για εκλογές – απάτη κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Η διαδικασία εκλογών της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, διαδικασία που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, είναι «βήμα προς τη δικτατορία» και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας, δήλωσε χθες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι.
 
«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
 
«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας», πρόσθετε η ανακοίνωση.
 
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, «ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».


Ευρωπαϊκή Ένωση: Σοβαρές ανησυχίες για την τύχη της δημοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για «την τύχη της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα, αμφιβάλλει σοβαρά εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βενεζουέλα μπορεί να αναγνωρισθεί και καταδικάζει «την δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας» στην χώρα, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας για την Συντακτική Συνέλευση, κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και τις δυνάμεις ασφαλείας.
 
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει τις σοβαρές της αμφιβολίες σχετικά με το αν το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας μπορεί να αναγνωρισθεί…Η Βενεζουέλα διαθέτει δημοκρατικά εκλεγμένους και νόμιμους θεσμούς, ο ρόλος των οποίων είναι να συνεργασθούν και να καταλήξουν στην μέσω διαπραγματεύσεων επίλυση της σημερινής κρίσης. Μία Συντακτική Συνέλευση, εκλεγμένη υπό αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι Βρυξέλλες εξετάζουν, όπως οι ΗΠΑ, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Διαβάστε το αφιέρωμα που δημοσίευσε το TTP για τις εκλογές στη Βενεζουέλα