Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρία Datanalysis στο χρονικό διάστημα 18-27 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος 3,04%.
Μετά από τη βαθιά οικονομική ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα κυρίως από την παγκόσμια κατακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου που για τη Βενεζουέλα αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα εξαγώγιμο προϊόν αλλά και με τις ελλείψεις στην αγορά να αποτυπώνονται σε τεράστιο εύρος αγαθών που ξεκινούν από τα βασικά είδη διατροφής και να φτάνουν μέχρι τα φάρμακα, η δημοσκόπηση καταγράφει περίπου 2 στους 3 ερωτώμενους να λένε πως το πολύ μέχρι τέλους του 2016 η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία,
Συγκεκριμένα, το 63,6% ζητά δημοψήφισμα με το οποίο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, ενώ ένα ποσοστό 29,3% επιθυμεί την παραμονή της στην εξουσία μέχρι το 2019, οπότε και λήγει και η θητεία της.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, συντριπτικό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που κρίνει την κατάσταση της χώρας με αρνητικό τρόπο, καθώς φτάνει το 90,9%.
Υπενθυμίζεται πως σε ανάλογη δημοσκόπηση του περασμένου Ιανουαρίου, το ποσοστό εκείνων που επιθυμούσαν τη συνέχεια της διακυβέρνησης Μαδούρο ήταν περίπου στο 33% ενώ εκείνων που εξέφραζαν συνολικά αρνητική γνώμη για την κατάσταση στο 63,
Ωστοσο, εντύπωση προκαλεί πως, παρά τη χαμηλή δημοφιλία της κυβέρνησης, οριακή αύξηση παρουσιάζει η προσωπική δημοφιλία του ίδιου του Μαδούρο που από το 32% του Ιανουαρίου έφτασε το 33,1% ενώ οι αρνητικές για το άτομό του τοποθετήσεις έπεσαν στο 63,4% από το 66,4.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για οικονομική καταστροφή της χώρας, υιοθετώντας ταυτόχρονα πρακτικές πολιτικής ανατροπής του, τόσο μέσω διαμαρτυριών όσο και αξιοποιώντας σχετικό άρθρο του Συντάγματος της χώρας που δίνει τη δυνατότητα στον λαό να ρίξει την κυβέρνηση μετά από σχετικό δημοψήφισμα το οποίο θα ζητήσουν ενυπόγραφα τουλάχιστον 3,9 εκατ. πολίτες.
Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το ποσοστό που δηλώνει πως θα ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσής του φτάνει το 52,1% από 44,5% που καταγραφόταν τον Ιανουάριο, ενώ από το 37,7% στο 30,1% έπεσε το ποσοστό εκείνων που πλέον επιθυμούν τη συνέχιση της κυβερνητικής θητείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρία κατά καιρούς εμφανίζει έρευνες που δείχνουν να αποκλίνουν αρκετά, σε κάποια στιγμή να εμφανίζονται ακόμη και σχετικά αντιφατικές, ωστόσο, τα ευρήματά της θεωρούνται αξιόπιστα και γίνονται αντικείμενα μελέτης και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.
Π.Κ.