«Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ενώ εκτίμησε πως «το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα». Η δήλωση αυτή γίνεται λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
Παππάς: Εφικτό να μείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου το ΔΝΤ
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επιμένει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτό να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου και απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “realfm 97,8”, είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό απάντησε: «Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».
Τα βλέμματα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ
Ενώ το Βερολίνο επαναλαμβάνει ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν. Η έκθεση ενσωματώνει τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου για τα μέτρα και τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη για δραστικές παρεμβάσεις στο χρέος. Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είναι αυτό το οποίο ζητά περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα, το ΔΝT θα επιμείνει ότι, εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ – μη ρεαλιστικός κατά την άποψή του – απαιτούνται δραστικά πρόσθετα και προκαταβολικά ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», στη συνεδρίαση «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης».