Κατά τη διάρκεια της δίκης δεν δίστασε να ομολογήσει πως φρόντιζε να παρασύρει τα άτυχα θύματά του σε σημεία όπου δεν υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης ενώ τα δελέαζε με το ποσόν των 2-5 τουρκικών λιρών, περίπου δηλαδή 0,5 έως 1 ευρώ.
Το μαρτύριο των παιδιών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες που έκαναν οκτώ οικογένειες οι οποίες φρόντισαν να ζητήσουν προστασία από τον τοπικό δικηγορικό σύλλογο.
Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τα θύματα ήταν «σίγουρα πάνω από 25 και ίσως να φτάνουν και τα 30», ηλικίας 8-12 ετών, ενώ η κατηγορία για την οποία κρίθηκε ένοχος ήταν η «εκ προμελέτης σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ο εξαναγκασμός τους σε παρά φύσιν σεξουαλική επαφή».
«Οι διευθυντές κάνουν πολύ χειρότερα»
Ο ίδιος ο δράστης ωστόσο, και παρά την κυνική ομολογία του αλλά και τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες με τις οποίες περιέγραψε τις μεθόδους και τα εγκλήματά του, δεν δίστασε να πει πως στην πραγματικότητα ο ίδιος δεν είναι παρά «ένας αποδιοπομπαίος τράγος που καταδικάζεται για να καλυφθούν πολλά περισσότερα» ανάλογα εγκλήματα που γίνονται από υψηλόβαθμους του ίδιου στρατοπέδου.
«Γνωρίζω πολύ καλά τα ονόματα πολλών διευθυντών αλλά και εργαζομένων που διαπράττουν τα ίδια αλλά δεν μπορώ να τους κατονομάσω γιατί φοβάμαι πως θα θέσω σε κίνδυνο την οικογένειά μου», είπε χαρακτηριστικά, ξεδιπλώνοντας μία από τις πλέον τραγικές πτυχές του προσφυγικού που δεν είναι άλλη από τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Μετά από την ακρόαση το δικαστήριο της πόλης Nizip καταδίκασε τον δραστη σε κάθειρξη 108 ετών ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως η ποινή που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς ανέρχονταν συνολικά στα 289 χρόνια.
Η Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες
Το στρατόπεδο Nazip διοικείται από την Υπηρεσία Έκτακτων Καταστάσεων της Τουρκίας και φιλοξενεί το 10% του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, με τον αριθμό των φιλοξενούμενών του να ανέρχεται στις 14.000 άτομα.
Πρόκειται ακριβώς για τον ίδιο καταυλισμό τον οποίον στις 23 Απριλίου είχε επισκεφθεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία μάλιστα τότε είχε εξάρει τις προσπάθειες των Τούρκων όσον αφορά το χειρισμό τους στο προσφυγικό καθώς και τις συνολικές συνθήκες φιλοξενίας.
Ωστόσο, οι Τούρκοι μπορεί να δέχθηκαν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αρνήθηκαν όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε επίσκεψη κλιμακίων ΜΚΟ, κάτι το οποίο κατήγγειλε έγκαιρα η Διεθνής Αμνηστία.
«'Εχουμε κάνει επανειλημμένες αιτήσεις στις τουρκικές αρχές ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα στρατόπεδα προσφύγων, όμως αυτές μας αρνούνται κάθε είσοδο, επικαλούμενες πάντα λόγους ασφαλείας των ίδιων των προσφύγων αλλά και προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής», δήλωσε συγκεκριμένα ο παρατηρητής του διεθνούς οργανισμού στην περιοχή, Andrew Garner.