Το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο» ως απάντηση στην «αριστερή αντιευρωπαϊκή πρόταση», όπως είπε, του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και προανήγγειλε τις κινήσεις που ήδη γίνονται προς τις δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της κεντροδεξιάς και του φιλελευθερισμού, όπως π.χ. τους προέδρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, και της Δράσης, κ. Στ. Μάνο, αλλά και της άλλης Δεξιάς, όπως τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Μπακογιάννη παραμένει επιφυλακτική και αξιώνει να είναι πιο σαφείς οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., ο κ. Μάνος εμφανίζεται αρνητικός με την παρούσα ηγεσία, ενώ όσον αφορά τον κ. Καρατζαφέρη, αν και είναι αφοριστικός για τον κ. Σαμαρά, με ειδικούς χειρισμούς μπορεί να υπάρξει περιθώριο επαφής.
 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχοντας πλήρη επίγνωση πλέον των καταστάσεων και με «οδηγό» το εκλογικό αποτέλεσμα δρομολογεί την ανασυγκρότηση του κεντροδεξιού χώρου, με πρωτοβουλίες που ήδη έχουν ξεκινήσει, την ανασύνταξη του κόμματος, την αναδιάρθρωση των κομματικών οργάνων και τη δημιουργία μιας νέας επιτελικής ομάδας, του λεγόμενου «πρωινού καφέ» που θα συνεδριάζει καθημερινά.
 
Οι αδυναμίες που ανέδειξε η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαϊου ήταν πολλές και ο κ. Σαμαράς αποφάσισε μια γενικότερη αναδιάταξη προσώπων και ρόλων, μια ειδικότερη ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος και μια προσπάθεια ενσωμάτωσης στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. στελεχών από ευρύτερο φάσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς αποφάσισε από αύριο Πέμπτη να ξεκινήσει να συνεδριάζει ο «πρωινός καφές» της Ν.Δ. με τελείως διαφορετική σύνθεση. 
 
Υπό τα νέα δεδομένα και τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, στον «πρωινό καφέ» μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος, θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι, οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος.
 
Οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Δήμας και Μεϊμαράκης κινήθηκαν με ψυχραιμία και το βράδυ της Κυριακής στη Συγγρού, όταν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για τη Ν.Δ. και ορισμένα στελέχη του κόμματος μιλούσαν ακόμα και για νέα εκλογική αναμέτρηση.
 
Μάλιστα διεμήνυαν σε υψηλούς τόνους ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και η Ν.Δ. ως δύναμη ευθύνης δεν μπορεί να παίζει με την τύχη της Ελλάδας και σημείωσαν ότι – υπό προϋποθέσεις – μία επόμενη αναμέτρηση θα οδηγούσε ακόμη και σε πλήρη κατάρρευση των δύο κομμάτων, ενισχύοντας περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Βέβαια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναθεωρούνται οι απόψεις και στη Ν.Δ. θεωρούν ότι με το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Σαμαράς (που δέχθηκε ακόμα και να δώσει το κόμμα ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) με τη χθεσινή του δήλωση, τα εκλογικά δεδομένα κάλλιστα μπορεί να ανατραπούν.
 
Αυτή η εξέλιξη είναι κατά κεντρικά στελέχη απόλυτα θεμιτή, διότι οι εκλογές δεν είναι προσωπική περιπέτεια κανενός. Όμως το ερώτημα είναι αν όλα αυτά, εκτός από χρήσιμα, θα αποδειχθούν και αρκετά για να αλλάξουν την εικόνα της Ν.Δ. και θα της δώσουν άλλον αέρα. Οι κινήσεις του κ. Σαμαρά έχουν ασφαλώς πολλά θετικά στοιχεία.
 
Αναδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο, έστω και σιωπηρά, μια «ηγετική ομάδα» χωρίς την οποία ένα σύγχρονο κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Παράλληλα επιχειρεί να διαμορφώσει στοιχειώδεις λειτουργίες καθημερινής πολιτικής διαχείρισης, αλλά κυρίως δημιουργείται η αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς ανοίγεται σε ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και δεν πρωταγωνιστούν σε ίντριγκες.
 
Ως εκ τούτου, παράλληλα με τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση της παράταξης που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να έχουμε και αναφορά από τον κ. Σαμαρά και εντός της ημέρας, ένας αντικειμενικός παρατηρητής διαισθάνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραδέχεται ότι έγιναν λάθη και προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση μιας «νέας αρχής».
 
Η ηρεμία που θέλει να εξασφαλίσει ο κ. Σαμαράς, μετά το άσχημο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι απαραίτητη, ώστε να προετοιμάσει το κόμμα για τη νέα – πιθανή – εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες εσωκομματικής νηνεμίας και παραταξιακής ενότητας.
 
Η νέα αρχή ή κατ' άλλους εσωτερική ανασυγκρότηση αποτελεί την ευκαιρία να διορθωθούν και τα κενά που παρουσιάστηκαν προεκλογικά και να υπάρξει ένα σταθερό σύστημα εσωτερικής λειτουργίας με μια «νέα συλλογικότητα» που απαιτείται να γίνει και… λειτουργική πραγματικότητα.
 
Η νέα συλλογικότητα θα σημαίνει ότι από τη στιγμή που λαμβάνονται οι αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο κάθε στέλεχος παίρνει όλο το βάρος της ευθύνης για την αποτελεσματική υπεράσπιση της κεντρικής γραμμής. 
 
Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους με πολυετή εμπειρία που σημείωσε: «υπάρχει ανάγκη για εξειδίκευση στους ρόλους και εξατομίκευση στις ευθύνες».