Η θέση του Ταμείου για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού, αναφερόμενη στην άποψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
 
«Η Ελλάδα αιτήθηκε την υποστήριξη του ΔΝΤ και κάθε πρόγραμμα βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατοχυρωμένες από τη νομοθεσία, ιδίως στις συντάξεις και την διακυβέρνηση των Τραπεζών και ο δεύτερος απαιτεί ενέργειες ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο», δήλωσε.
 
Όπως είπε, το Ταμείο είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο επισήμανε ότι απαραίτητη προϋποθέση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη:
  • Στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.
  • Στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.
Επαφές για τα ανοικτά θέματα αυτά αναμένεται να έχει με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού για την ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ.

Deutsche Welle: Περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για συντάξεις και Υγεία 

 
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στη φετινή έκθεση Δημοσιονομικής Παρακολούθησης (Fiscal Monitor), που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου στη Λίμα του Περού, επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.
 
Η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με την έκθεση. Οι εκτιμήσεις είναι πιο απαισιόδοξες από αυτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες προβλέπουν για το μεν 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, για το δε 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. 
 
Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% το 2017, 2,5% το 2018 και στη συνέχεια 3,5% ετησίως. 
 
Παρότι η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, το πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα είναι τόσο βαθύ που, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με το τρίτο μνημόνιο και παρά τη γήρανση του πληθυσμού, οι δαπάνες για τις συντάξεις και την υγεία θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
 
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά μέσο ρυθμό μόλις 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες 1,8%. 
 
Κάτι ανάλογο, τονίζει η Deutsche Welle, θα συμβεί και με τις δαπάνες για την Υγεία, που στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες 1,2%. 
 
Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.