Αναλυτικά, την αισιοδοξία του για επίτευξη «σταθερής, μακροπρόθεσμης και βιώσιμης λύσης, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα την Παρασκευή. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή και ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για «εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα».
Ο Αλέξης Τίπρας δήλωσε αισιόδοξος και επισήμανε ότι οι συνάντησεις με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν επικοδομητικές.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος – και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος».
Χρέος και ανάπτυξη
Την εκτίμησή του ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος συμμετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Ρίγα.
Όπως είπε, κατά την τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ διαπιστώθηκε η ανάγκη ό,τι συμφωνηθεί τώρα να είναι συμφωνία – λύση για το γενικότερο πρόβλημα του χρέους και της ανάπτυξης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Παρασκευής, ο Ν. Χουντής σημείωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη βούλησή τους να βοηθήσουν για να επιτευχθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Ν. Χουντή, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερη καθυστέρηση και τονίστηκε η ανάγκη ό,τι συμφωνηθεί τώρα πρέπει να είναι συμφωνία-λύση για το γενικότερο πρόβλημα του χρέους και της ανάπτυξης.
Σε αυτό το σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, αυτό θα φανεί τις επόμενες ώρες και τις επόμενες μέρες».
Αγκάθι η παρουσία του ΔΝΤ
Ο Ν. Χουντής επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να τα ζητούν αυτά, γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά τους να ζητούν από ένα κράτος να του πουν πού θα πάνε οι συντάξεις και οι μισθοί.
Παρατήρησε, δε, ότι «η παρατυπία και η εξωθεσμική πειθαρχία που έχει γίνει με το Μνημόνιο, με τη συμμετοχή και την παρουσία του ΔΝΤ, είναι εκεί που βρίσκεται και το αγκάθι». Τέλος, επισήμανε ότι οι εταίροι ζητούν συμφωνία που να μετέχει και το ΔΝΤ.