Μπλίνκεν: Ο Νετανιάχου υποστηρίζει την αμερικανική «πρόταση – γέφυρα» για εκεχειρία στη Γάζα
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε δημοσιογράφους πως είναι υποχρέωση της Χαμάς να αποδεχθεί επίσης τη συμβιβαστική πρόταση.
Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως θα επισκεφθεί ακολούθως την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που επίσης έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην παρούσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ανησυχία του για την εμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για ένα σχέδιο εμβολιασμού.
Πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν «πιθανώς η καλύτερη, ίσως η τελευταία, ευκαιρία» για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, παρά το γεγονός πως την ίδια στιγμή το Ισραήλ πραγματοποιεί χερσαία επίθεση στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ της Γάζας.
Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα, ενώ πραγματοποίησε επιδρομές στη Δυτική Όχθη.
Όπως αναφέρει το Associated Press, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσθέτει νέες απαιτήσεις και επιθυμεί να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου και κατά μήκος μιας γραμμής που διχοτομεί το έδαφος, ώστε να μπορεί να ερευνά Παλαιστίνιους που επιστρέφουν στα σπίτια τους στον Βορρά. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι αυτά δεν ήταν νέα αιτήματα, αλλά διευκρινίσεις προηγούμενης πρότασης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Χαμάς, η πρόταση των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες στη Ντόχα του Κατάρ δεν περιλάμβανε την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, ούτε μία εκ των προτέρων δέσμευση για κατάπαυση του πυρός. Η πρόταση «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έγγραφο που συμφώνησαν στις 2 Ιουλίου», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς, σύμφωνα με το δημοσίευμα του σαουδαραβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Sharq.
«Δεν βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμφωνία ή σε πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον απέναντι στην επιβολή αμερικανικών προσταγών», τόνισε προ ημερών σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Σάμι Αμπού Ζόχρι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταγγέλλοντας «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» κατά τις συνομιλίες, που διεξήχθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ντόχα ανάμεσα στις μεσολαβήτριες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο, και τους Ισραηλινούς.
Το Reuters αναφέρει συνοπτικά τα βασικά σημεία – αγκάθια, για μία πιθανή συμφωνία:
- Η Χαμάς δηλώνει ότι επιθυμεί μία μόνιμη και όχι προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί μόνο με την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς
- Το Ισραηλ επιθυμεί να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Γάζα, κάτι που η Χαμάς δεν αποδέχεται. Συγκεκριμένα επιθυμεί τη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου, τον λεγόμενο «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», που ελέγχει στρατιωτικά από τον περασμένο Μάιο.
- Παράλληλα, το Ισραήλ επιθυμεί να μπορεί ο στρατός του να ελέγχει την επιστροφή των Παλαιστινίων προς τον Βορρά ώστε να επιβεβαιώνει ότι είναι άοπλοι. Η Χαμάς ζητά πλήρη ελευθερία μετακίνησης.
- Διαφωνίες υπάρχουν επίσης για την χρονική διαδοχή απελευθέρωσης των ομήρων και τον αριθμό και την ταυτότητα των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν μαζί με Ισραηλινούς ομήρους.