Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις περικοπές δαπανών που υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα για τα 240 δισ. ευρώ που πήρε από τα πακέτα διάσωσης από το 2010 και μετά, αν και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος για να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ η «Ομάδα των Επτά» (G7) ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Οπως επισημαίνεται και στο άρθρο, η αντιπροσωπεία της τρόικας ακύρωσε, μετά το αδιέξοδο των εκλογών της 6ης Μαΐου, την επίσκεψή της στην Ελλάδα και τον έλεγχο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τώρα σχεδιάζει να προχωρήσει στην αξιολόγηση προόδου γύρω στα τέλη του Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωναν ότι για να ανακάμψει οικονομικά η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ζήτησαν να συγκροτηθεί γρήγορα νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει την κυριότητα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αλλωστε, όπως είχε πει στις 30 Μαΐου η Κομισιόν, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις περικοπές με «αποφασιστικότητα» για να πάρει την επόμενη δόση.
Η αδυναμία που παρουσιάζει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, που συζητούν ανοικτά εάν πρέπει να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα.
Παράλληλα, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν πριν από τις εκλογές της Κυριακής, λόγω της ανησυχίας για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επιμένουν πάνω από δύο χρόνια τώρα, η Ιταλία μπορεί να γίνει η επόμενη χώρα -μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία- που θα ζητήσει βοήθεια και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά την προοπτική βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης, ο κλήρος πέφτει πλέον στις κεντρικές τράπεζες. Εάν τυχόν επανέλθει η αστάθεια στις αγορές, οι κεντρικές τράπεζες είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επέμβει για να διασκεδάσει τις ανησυχίες…