Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές την τελευταία εβδομάδα ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία και αυτό δεν είναι θετικό. Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι επέκτασης και προσποίησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μακροπρόθεσμα. Ούτε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε το ΔΝΤ, ούτε πολύ περισσότερο τους πολίτες της χώρας».
Πρέπει να βρεθεί λύση για το χρέος
Γίνονται λόγος για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, αν και δεν χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν υπάρχει λύση. «Μπορεί η δόση των 8,5 δισ. να εκταμιεύθηκε μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μέχρι τώρα το ΔΝΤ επέμενε πως θα χρειαστεί άμεση λύση για το ελληνικό χρέος και προφανώς είχε δίκιο και έπρεπε να επιμείνει σε αυτή τη θέση. Η τελευταία συμφωνία απέτυχε να αναγνωρίσει αυτό που όλοι ξέρουν: Το ελληνικό χρέος στην υπάρχουσα κατάσταση είναι μη βιώσιμο».
«Έπρεπε να αρνηθεί το ΔΝΤ»
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «χτύπημα» στην αξιοπιστία του ΔΝΤ, που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά. Το Ταμείο υποδεικνύει την άρνησή του να εκταμιεύσει λεφτά σε αυτό το σημείο ως απόδειξη ότι μιλάει σοβαρά όταν λέει για ελάφρυνση χρέους. Ωστόσο παραμένει ένας εταίρος σε ένα πρότζεκτ που, με βάση τη δική του ανάλυση, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Θα έπρεπε να είχε πει “μέχρι εδώ είναι αρκετά”. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται τα λεφτά του ταμείου ή την ειδίκευσή του. Οι κυβερνήσεις ζητούν μόνο την έγκριση του Ταμείου -και θα έπρεπε να τους την είχε αρνηθεί».
«Δεν θα κρατήσει η περίοδος χάριτος»
Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τη «μεγάλη βοήθεια» που έχει πάρει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά εκτιμάται πως η «περίοδος χάριτος» για την Αθήνα φτάνει στο τέλος, καθώς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα καταστρέψουν την οικονομία.
«Η Ευρωζώνη έχει επιτρέψει γενναιόδωρες περιόδους χάριτος για τα επίσημα δάνεια, έχει επεκτείνει τις περιόδους λήξης τους και έχει μειώσει τα επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαχειρίσιμες για την ώρα. Ωστόσο, η περίοδος χάριτος έρχεται στο τέλος της. Τα διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές θα συρρικνώσουν την οικονομία τόσο πολύ, που θα είναι αυτοκαταστροφικά, ακόμη και με στενούς δημοσιονομικούς όρους».
«Στο βάθος» νέα συμφωνία
Τέλος, γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές και πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβληθεί. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα συμφωνία, που θα προβλέπει ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα την περαιτέρω πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Μπορεί η ΕΕ να είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα όταν και το μνημόνιο της Ελλάδας φτάνει στο τέλος του. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος καλός λόγος για να μην προβεί τώρα σε αυτή την κίνηση».