Η Ελλάδα, το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελεί μια απειλή στη διεθνή ευημερία καθώς οι επενδυτές εκτιμούν όλο και περισσότερο ότι οι ημέρες της Ελλάδας στο ευρώ είναι μετρημένες, επισημαίνει το Bloomberg
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές, τονίζει ο Richard Clarida της Pacific Investment Management, μια άποψη την οποία συμμερίζονται οικονομολόγοι από την Bank of America Merrill Lynch και JP Morgan Chase.
«Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει κρατικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη καθώς και bank runs, πιστωτική κατάρρευση και ύφεση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω εξόδους από το ευρώ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ακόμη, το πρακτορείο τονίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο και οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί σημαίνουν ότι ο πόνος δεν θα περιοριστεί στην ευρωζώνη.
Η JP Morgan εκτιμά ότι εάν η οικονομία της ευρωζώνης πληγεί κατά 1%, τότε μπορεί να επηρεάσει κατά 0,7% οποιαδήποτε άλλη οικονομία. Οι χώρες με εξαγωγές, από τη Βρετανία και την Κίνα, θα πληγούν και η Ρωσία (εξαγωγός commodities) θα έρθει αντιμέτωπη με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.
«Αν και οι ΗΠΑ μπορεί να τα πάνε καλύτερα, ακόμη και έτσι, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers», επισημαίνει το Bloomberg. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει για να περιοριστεί η μετάδοση εντός της Ευρώπης», τονίζει ο Barry Eichengreen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 1,20 ευρώ και ο Stoxx 600 Banks Index θα έπεφτε κάτω από τις 110 μονάδες σε σχέση με τις 123 που είναι σήμερα, σύμφωνα με τη BofA Merrill Lynch.
Συγκεκριμένα, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch στο Λονδίνο, η Laurence Boone, τονίζει ότι «εάν αφήσουν την Ελλάδα να φύγει, τότε θα σταλεί το μήνυμα ότι το να είσαι μέλος της ευρωζώνης δεν είναι απαραιτήτως μόνιμο, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφή για κάποιες χώρες. Το βασικό της σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, εξαιτίας του υψηλού κόστους της αντίθετης περίπτωσης.