Οι χώρες της ομάδας BRICS έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελώντας περίπου το 40% των περίπου 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ δήλωσε ότι το όραμα της ομάδας είναι να παράσχει παγκόσμια ηγεσία σε έναν κόσμο που έχει κατακερματιστεί από γεωπολιτικές εντάσεις, ανισότητες και παγκόσμια ανασφάλεια. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στη Νότια Αφρική να τον συλλάβει εάν παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS που έχει προγραμματιστεί για το Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσάνκαρ δήλωσε ότι η συγκέντρωση πρέπει να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο κόσμος είναι πολυπολικός, ότι επανεξισορροπεί και ότι οι παλιοί τρόποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις». «Στο επίκεντρο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είναι η οικονομική συγκεντρωτικότητα που αφήνει πάρα πολλά έθνη στο έλεος πολύ λίγων», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα περιέγραψε τους BRICS ως «απαραίτητο μηχανισμό για την οικοδόμηση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που αντανακλά τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών».

Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μα Ζαοξού δήλωσε ότι η ομάδα BRICS θα μπορούσε να επεκταθεί για να παρέχει βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι περισσότερες από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους στην ομάδα.