Οι συζητήσεις και οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι «τραγικό σφάλμα» υποστηρίζει άρθρο στο Bloomberg εκτιμώντας ότι και για τις δύο πλευρές οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές με την Ελλάδα να υφίσταται τρομερή ζημιά χωρίς οφέλη και την ΕΕ να κλυδωνίζεται σοβαρά
Oπως εξηγεί ο αρθρογράφος Κλάιβ Κρουκ, το διαζύγιο της Ελλάδας από το ευρώ δεν πρόκειται να είναι συναινετικό, όπως υποστήριξε προ ημερών ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης.
Επικαλείται για αυτό τον οικονομολόγο Μπάρι Άιχενγκριν ο οποίος επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε «την μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων».
Η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα έφερνε κύμα σημαντικών προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας, μία μεγάλη υποτίμηση αλλά και κύμα χρεοκοπιών στην Ευρώπη· για ένα διάστημα η ελληνική οικονομία θα ήταν σαν να έχει την πινακίδα «κλειστόν», εκτιμά ο αρθρογράφος.
Ωστόσο ακόμα και το ότι η υποτίμηση θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα (κάτι που γενικά ισχύει) δεν θα ωφελούσε την Ελλάδα.
Όπως εξηγεί η άλλη όψη της υποτίμησης είναι οι αυξημένες τιμές για τα εισαγόμενα προϊόντα και χαμηλότερες πραγματικές αμοιβές. Η αθρόα εκτύπωση χρήματος (δηλαδή δραχμών) από την Ελλάδα θα αντιστάθμιζε μεν την πτώση του βιοτικού επιπέδου αλλά θα προκαλούσε υπερπληθωρισμό.
Προσθέτει χαρακτηριστικά ο Κλ.Κρουκ: «Θα πείτε: “Ας αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει και να δούμε τι θα συμβεί”». Αυτό, γράφει, θα ήταν μία «υγιεινή εμπειρία» για τους Έλληνες που θα δίδασκε και τους άλλους να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αλλά θα είχε μεγάλες επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη.
Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη δεν είναι η Ελλάδα αλλά η κακοδιαχείριση εκ μέρους της Ευρώπης της ελληνικής κρίσης, συνεχίζει.
Η ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα έφερνε και άλλα κράτη της περιφέρειας μπροστά στην απόφαση να φύγουν προκαλώντας μεγάλες πιέσεις στο οικονομικό ευρωοικοδόμημα και εντέλει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μία σειρά αδιανόητα, όπως ήταν κάποτε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα γίνονταν πλέον –έστω και μακρινές– πιθανότητες· λύσεις στις οποίες η Γερμανία έλεγε σθεναρά «όχι», όπως τα ευρωομόλογα, θα έπρεπε να υιοθετηθούν σαν έσχατη λύση με αμφίβολα αποτελέσματα.
Τελικά, όχι μόνο «η καταστροφή της Ελλάδας δεν θα πετύχαινε τίποτα» αλλά θα έδειχνε ότι η Ευρώπη καταρρέει όταν βρεθεί υπό πίεση «και αυτό δεν θα ξεχαστεί, αν υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε καλά».
«Aνγκελα Μέρκελ, δες τα έργα σου και απελπίσου», καταλήγει το άρθρο.