Πλέον, ο συνολικός αριθμός των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα, ανέρχεται στους τέσσερις. Η σύλληψη του Κιμ Χακ Σονγκ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και μια «αρμόδια υπηρεσία πραγματοποιεί αυτή την ώρα λεπτομερή έρευνα για τα εγκλήματά του», προσέθεσε το KCNA, σύμφωνα με το οποίο, ο συλληφθείς εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγιάνγκ (USTP), όπως και ο συμπατριώτης του, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα.

Το τηλεγράφημα του KCNA δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Το πανεπιστήμιο USTP, το οποίο ιδρύθηκε από ξένους χριστιανούς ευαγγελιστές, άνοιξε τις πύλες του το 2010 και αρκετοί Αμερικανοί περιλαμβάνονται στο διδακτικό προσωπικό του. Οι φοιτητές του είναι κυρίως παιδιά της ελίτ.

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη, τη σύλληψη, στις 22 Απριλίου, στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, ενός άλλου αμερικανού εκπαιδευτικού, του Κιμ Σανγκ Ντουκ, που ονομάζεται επίσης Τόνι Κιμ (φωτογραφία), τον οποίο κατηγορεί ότι έχει «διαπράξει εχθρικές εγκληματικές ενέργειες, με σκοπό την ανατροπή της DPRK», δηλαδή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Άλλοι δύο Αμερικανοί κρατούνται μέχρι σήμερα στη χώρα: ο Ότο Ουορμμπάιερ, φοιτητής ο οποίος καταδικάστηκε το 2016, σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα, με την κατηγορία της κλοπής υλικού προπαγάνδας και ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ, Αμερικανοκορεάτης πάστορας, ο οποίος φυλακίστηκε για κατασκοπεία. Την Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη CIA ότι εξύφανε συνωμοσία για τη δολοφονία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.