Θυμίζουμε πως οι 34 ανθρακωρύχοι είχαν εγκλωβιστεί 500 μέτρα κάτω από το έδαφος, έπειτα από έκρηξη αερίου, που προκάλεσε μέτριας έντασης ο σεισμός.
Σωστικά συνεργεία σε δραματική επιχείρηση, που διήρκεσε πάνω από 78 ώρες, είχαν καταφέρει να διασώσουν 29 εγκλωβισμένους.
Οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες στα κτίρια των κρατικών και κυβερνητικών θεσμών, ενώ τα ΜΜΕ και οι οργανωτές πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων έχουν προσαρμόσει κατάλληλα το περιεχόμενό τους.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Ερντάλ Τρχούλι δήλωσε ότι ήταν μία φυσική καταστροφή, ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν και ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις οικογένειες των πέντε θυμάτων.
Σημειώνεται πως το Ρασποτότσιε υπήρξε «σκηνή» μιας από τις χειρότερες καταστροφές σε ορυχείο της χώρας, το 1982, όταν έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι.
Στο ίδιο ανθρακωρυχείο σημειώθηκαν ατυχήματα τον Μάρτιο του 2010, όταν 13 ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν σε πτώση βράχων και τον Δεκέμβριο του 2011, 11 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε ανάλογο ατύχημα.
Φέτος τον Μάρτιο, 11 ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν σε πτώση βράχων και τον Αύγουστο άλλοι πέντε τραυματίστηκαν λόγω υπόγειων σεισμών.