Το κέντρο έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 300 ατόμων και κατασκευάστηκε με πόρους από το κοινοτικό πρόγραμμα Phare (περισσότερα από 2,3 εκατ. ευρώ) αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας (περίπου 500.000 ευρώ).

Το κέντρο θα φιλοξενεί προσωρινά όσους αιτούνται άσυλο και εισέρχονται στη Βουλγαρία από το σταθμό ελέγχου «Καπιτάν Αντρέεβο» στα σύνορα με την Τουρκία. Σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως ένα είδος «φίλτρου», όπου οι ειδικοί θα κρίνουν εάν οι φιλοξενούμενοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Υπηρεσίας Προσφύγων της Βουλγαρίας Νίκολα Καζάκοφ, το κέντρο ανταποκρίνεται πλήρως στα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς διαθέτει ιατρική μονάδα, χώρο φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, χώρο προσευχής, ειδικό χώρο για τα παιδιά, βιβλιοθήκη, ίντερνετ κ.ο.κ.

Περίπου 1000 άνθρωποι που ζητούν άσυλο καταγράφονται κάθε χρόνο στη Βουλγαρία από την υπηρεσία, της οποίας ηγείται ο κ. Καζάκοφ. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ από πέρυσι αυξήθηκαν και αυτοί που προέρχονται από τη Συρία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην αραβική αυτή χώρα.