«Αυτή η ανάγκη θέτει σε προτεραιότητα τη συνεργασία με τον ILO για τον τομέα αυτό, αλλά και για επιμέρους θέματα, όπως η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «κάθε συλλογική απόφαση, κάθε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους είναι καλύτερη από οποιαδήποτε καλύτερη μονομερή απόφαση οποιουδήποτε οργάνου».

Ο κ. Ράιντερ είχε κληθεί να ενημερώσει τα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τον κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα της κρίσης. Και ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ILO είχε προηγουμένως χαιρετίσει την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στις 26 Μαρτίου, αποδίδοντας σε αυτήν ιδιαίτερη βαρύτητα και εκτιμώντας ότι σηματοδότησε την επιστροφή του ΣΕΒ μεταξύ των υπογραφόντων.

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να τονίσει και τη σημασία των διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο, έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του Τουρισμού και την πρόσφατη συμφωνία ως προς τις συνθήκες απασχόλησης και τα επίπεδα απολαβών, ενώ αναφέρθηκε και στον τομέα του Εμπορίου τονίζοντας πως «μολονότι η συλλογική σύμβαση έχει εκπνεύσει, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την κάλυψη 400.000 εργαζομένων».

Αναφερόμενος στις συνέπειες της κρίσης, ο γενικός διευθυντής του ILO είπε ότι «η ανάκαμψη στην παρούσα τροχιά, δεν προσφέρει ιδιαίτερες ελπίδες επανόδου στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από την κρίση, στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον και συνεπώς είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε για ένα σενάριο που αφορά το τέλος της κρίσης».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναγνωρίσει ότι εισήχθησαν μέτρα κάτω από συνθήκες ιδιαίτερης δημοσιονομικής σκληρότητας με συστάσεις από τους εξωτερικούς εταίρους και πως ό,τι έγινε δεν είχε πάντοτε την πλήρη δημοκρατική στήριξη του ελληνικού λαού.

Ιδίως «βραχυκύκλωσε» τις συνήθεις διαδικασίες διαβουλεύσεων, όπως είπε και γι΄αυτό η μόνη πορεία που τώρα ενδείκνυται είναι η άμεση ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου.
 
ΣΕΤΕ-ΓΣΕΒΕΕ
 
Στη συνεδρίαση εκτός από τους βουλευτές πήραν το λόγο και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε ειδική αναφορά στον οδικό χάρτη για τον ελληνικό τουρισμό έως το 2021, που εκπονήθηκε από τον φορέα και δείχνει το δρόμο προκειμένου η Ελλάδα να έχει έως τότε 24 εκατομμύρια τουρίστες, 19 δισ. έσοδα και 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Ανδρεάδης, ωστόσο, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι πως η κατάρτιση και εκπαίδευση υστερεί σε σχέση με τις ανάγκες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης, της μη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, τη γραφειοκρατία, τις αδειοδοτήσεις, το μη μισθολογικό κόστος. Είπε ακόμη ότι πρέπει να επανέλθει η μετενέργεια και να καθορίζουν τους μισθούς οι κοινωνικοί εταίροι και όχι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.
 
ΣΕΒ
 
«Για να διασφαλίσουμε ανάκτηση των χαμένων θέσεων εργασίας και βελτίωση των εισοδημάτων, δεν αρκεί απλά να διαπραγματεύονται οι κοινωνικοί εταίροι για τα επίπεδα ελαχίστων αμοιβών. Τις θέσεις εργασίας που θα κερδίσουμε, τα πρόσθετα εισοδήματα που θέλουμε να κερδίσουμε μπορούμε μόνο να τα κερδίσουμε κατακτώντας μία καλύτερη θέση στην διεθνή αγορά και αυτό ασφαλώς είναι εξόχως σύνθετη διαδικασία. Οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν κοινό συμφέρον να διηγηθούμε σε ένα οικονομικό πρότυπο μεγάλης προστιθέμενης αξίας μέσα από την οικονομία της γνώσης», είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χρήστος Κυριαζής και πρόσθεσε ότι κοινωνικός διάλογος δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση για τους όρους εργασίας και τις αμοιβές, αλλά για το πώς θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας ώστε τα αποτελέσματα να είναι διατηρήσιμα.
 
ΓΣΕΕ-ΕΣΕΕ
 
Η αποκατάσταση της εθνικής και της διεθνούς εργασιακής νομιμότητας αποτελεί προϋπόθεση της ανάκαμψης, της αποκατάστασης ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας, είπε η Ζωή Λαναρά, γραμματέας εργασιακών σχέσεων της ΓΣΕΕ και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προτροπές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και καθόρισε τον βασικό μισθό σε επίπεδα εξαθλίωσης. «Είμαστε έτοιμοι και ήδη έχουμε μπει, ούτως ή άλλως, σε έναν ουσιαστικό διάλογο και με το ILO και θέλουμε αυτός ο διάλογος να ενταθεί», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Παγώνης. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο διάλογος πρέπει να αφεθεί και όχι με παρεμβολές να διαστρεβλώνονται οι αποφάσεις και η βούληση της κοινωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ