Τι δήλωσε, με αφορμή την ομιλία και συνέντευξη Τύπου του Αλ.Τσίπρα στη ΔΕΘ, 
η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτώμενη από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Κυρία Βούλτεψη κατηγορήσατε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα για ανέξοδη παροχολογία. Όπως είπατε χαρακτηριστικά, «μόνο νεκρούς δεν ανέστησε ο κ. Τσίπρας». Πιστεύετε ότι είναι ανεφάρμοστα και τα 18 σημεία που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

-Καταρχήν, η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο, την ομιλία του το Σάββατο το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας προέβη σε ακατάσχετη παροχολογία, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες και ξέρετε ότι όταν υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες, ουσιαστικά δεν υπόσχεσαι τίποτε. Δηλαδή συμπεριφέρεσαι με τρόπο κατά τον οποίο εύκολα μπορεί να πει κανείς ότι θέλεις να εξαπατήσεις την κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό. Στη χθεσινή του συνέντευξη, αναλώθηκε στο να δικαιολογήσει όλα όσα είπε την προηγούμενη μέρα. Έτσι, στην προσπάθειά του να εξηγήσει πού θα βρει τα χρήματα, – κρίσιμο ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής- υποχρεώθηκε να πει ότι αυτά τα οποία εξήγγειλε στην ομιλία του δεν εντάσσονται στη διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εταίρους, αλλά αποτελούν αναδιανομή πόρων την οποία εκείνος θα κάνει προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε τομείς που κρίνει κρίσιμους. Αυτό όμως είναι απατηλό, διότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει μια αυστηρή αποστολή, να διατηρεί ένα μαξιλαράκι χρημάτων, όπως το είπε ο ίδιος ο κ. Ντράγκι, για την περίπτωση που χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες. Επομένως, είναι αδύνατο να πάρει χρήματα από εκεί χωρίς τη συναίνεση των εταίρων και οι εταίροι συμφωνούν κάτι για όλους. Επομένως, δεν θα μπορούσε μια από τις χώρες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΤΧΣ να πράξει του κεφαλιού της. Είπε, λοιπόν, ότι στο ΕΣΠΑ. θα αλλάξει την κατεύθυνση, θα το αναπροσανατολίσει. Κάθε φορά που εξαγγέλλεται ένα ΕΣΠΑ, έχει συγκεκριμένη αποστολή.

-Δηλαδή, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να αλλάξει την κατεύθυνση του ΕΣΠΑ;

-Δεν μπορεί κάποιος να πάρει χρήματα από εκεί όπου έχει προσανατολιστεί το ΕΣΠΑ για όλη την Ευρώπη και να τα πάει κάπου αλλού. Μάλιστα, η προγραμματική περίοδος 2014-2020 του ΕΣΠΑ για το οποίο μιλάμε αφορά συγκεκριμένα πράγματα: ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας επιχειρήσεων, ανάπτυξη και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, προστασία περιβάλλοντος και μετάβαση σε μια κοινωνία φιλική για το περιβάλλον, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός ή συμπλήρωση των υποδομών πρόσβασης, βελτίωση θεσμικής επάρκειας και αποτελεσματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφήστε που πολλά από αυτά, όταν αναφέρονται στις επιχειρήσεις ή στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, περιλαμβάνουν τα θέματα της απασχόλησης διότι τα τελευταία δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της απασχόλησης και επομένως δεν χρειάζεται να το αναπροσανατολίσει ο κ. Τσίπρας. Έτσι και αλλιώς είναι αδύνατον να αλλάξεις την κατεύθυνση ενός ΕΣΠΑ που έχει αποφασιστεί από τα ανώτατα όργανα της ΕΕ.

-Μας λέτε κυρία Βούλτεψη ότι ουσιαστικά και τα 18 κυβερνητικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνθρακας; Ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο από την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση;.

-Όπως είδατε και στην ανακοίνωσή μας, η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε αυτά που απέφυγε να πει ο κ. Τσίπρας. Αφού απέφυγε να πει ότι από τη στιγμή που θα έρθει σε σύγκρουση με τους εταίρους, δεν θα υπάρχει ούτε το ΤΧΣ ούτε το ΕΣΠΑ, οπότε δεν θα υπάρχει κάτι να μοιράσει ή να αναδιανείμει, ακόμη και στην περίπτωση που θα μπορούσε να το κάνει, αναφέρθηκε σε θέματα που ήδη γίνονται. Π.χ. τα συσσίτια, που έχουν αναλάβει η Εκκλησία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο ίδιος λέει ότι θα φτιάξει κάποιον οργανισμό, δηλ. από ό, τι κατάλαβα θα οργανώσει τη γραφειοκρατία των συσσιτίων. Συσσίτια υπάρχουν. Θα βγάλει κουπόνια. Ίσως εντάξει τα συσσίτια στην κρατική γραφειοκρατία, ενώ πρόκειται για ανθρωπιστική δράση. Είπε ότι θα δώσει ρεύμα σε 300.000 οικογένειες. Πώς θα το κάνει χωρίς μια εταιρεία εισηγμένη, όπως είναι η ΔΕΗ, η οποία ήδη έχει μέτρα για τους αδυνάμους; Επίσης, στην επιθετική του διαπραγμάτευση στην ΕΕ θα υπάρξει επιθετική αντίδραση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλα αυτά τα έχει διατυπώσει σε όλα τα φόρα και στον κ. Ντράγκι.

-Υπήρξε ένα σχόλιο από τον κ. Ντράγκι, από κύκλους του, όπου ουσιαστικά λέει ότι ήταν μια ιδιωτική συζήτηση χωρίς να μπαίνει στην ουσία. Αλλά και ο κ. Τσίπρας αυτό μάλλον είπε, ότι ο κ. Ντράγκι δεν του είπε ότι οδηγούν σε αδιέξοδο οι προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

-Όταν χρησιμοποιείς τρεις φορές τουλάχιστον, αναφέρεσαι δηλ. ξανά και ξανά σε ένα θεσμικό παράγοντα, τον κ. Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, το μόνο που αντιλαμβάνομαι ότι θέλησε να κάνει ο κ. Τσίπρας ήταν να δημιουργήσει ψεύτικες προσδοκίες ότι ο κ. Ντράγκι υιοθέτησε τις απόψεις του. Τρεις φορές έκανε την αναφορά. Τη μοναδική φορά που έπρεπε να αναφερθεί στον κ. Ντράγκι, στο γεγονός ότι δεν θα επιτρέψει να μεταφερθούν χρήματα στο ΤΧΣ, το παρέλειψε. Τρεις φορές είπε, μπορώ να πω και με μάγκικο τρόπο, ότι «θέλω να ξέρετε ότι είπα στον Ντράγκι και περισσότερα από όσα λέω σε σας». Δηλ. χρησιμοποίησε για να εξαπατήσει το λαό το όνομα ενός διεθνούς παράγοντα, ο οποίος ωστόσο πράγματι, όπως είπαν και κύκλοι του, συναντάται με πολιτικούς παράγοντες από διάφορες χώρες, είναι ιδιωτικές αυτές οι συναντήσεις, τους ακούει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί μαζί τους. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον διέκοψαν και δεν του είπαν να σηκωθεί να φύγει από το τραπέζι όταν έλεγε όλα αυτά. Δηλαδή, εκλαμβάνει την ευγένεια ως αποδοχή των απόψεών του. Δεν μπορεί να υιοθετείται αυτή η συμπεριφορά από αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να χρησιμοποιεί τους θεσμικούς παράγοντες. Είπε συγκεκριμένα «και εν πάση περιπτώσει να σας πω κάτι; Του είπα και πιο πολλά από όσα σας είπα χθες». Δηλαδή, έχω τους δανειστές στο τσεπάκι μου. Αυτό θέλει να υπονοήσει. Βεβαίως, έλαβε την απάντηση η οποία ήταν ισορροπημένη. Μάλιστα, θέλω να σας πω ότι όταν συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας στις 10 του περασμένου Ιουνίου με τον κ. Ντράγκι, τα μόνα που ακούσαμε ήταν αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Ντράγκι, επειδή ήταν ιδιωτική συζήτηση, δεν εξέδωσε ανακοίνωση. Απλώς, ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Τράπεζα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Άρα η άποψη του κ. Ντράγκι είναι γνωστή, δεν χρειαζόταν να κάνει συνέντευξη Τύπου και να τον αναφέρει τρεις φορές ο κ. Τσίπρας προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει για προπαγανδιστικούς λόγους και μάλιστα με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο: Είπα του Ντράγκι, μου είπε ο Ντράγκι. Ήθελε να δείξει στον κόσμο ότι μιλάει με τον Ντράγκι και αυτός κάθεται και τον ακούει και συμφωνεί μαζί του.

Κυρία Βούλτεψη. Γιατί διαφωνεί η κυβέρνηση με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως προτείνει ο κ. Τσίπρας;

-Ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα καθορίζεται ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Αν ο εργοδότης θεωρεί ότι είναι πολύτιμος ο εργαζόμενος του δίνει πολύ περισσότερα. Το να λέει ότι με νόμο θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό το μόνο που θα πετύχει ο κ. Τσίπρας είναι να προκαλέσει απολύσεις. Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καθόλου στους ένστολους, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που υποτίθεται ότι τόσο πολύ κόπτεται για αυτούς δεν είπε ούτε μια κουβέντα. Για τους αγρότες που έκανε τόσο μεγάλη φασαρία με τις κυρώσεις στη Ρωσία, δεν είπε επίσης ούτε μία λέξη. Για τα ακίνητα και τον νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ ήταν εντελώς ασαφής σε σημείο που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να λένε ότι θα είναι παράδεισος ο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με την κόλαση που του επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκε ένα ακραίο παράδειγμα να πει αφού είπε ότι δεν θα φορολογεί την πρώτη κατοικία, ότι θα φορολογήσει τα σπίτια που έχουν δύο πισίνες και 18 δωμάτια. Πόσοι σε αυτή τη χώρα έχουν σπίτια με δύο πισίνες και 18 δωμάτια; Πόσοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν;

-Κυρία Βούλτεψη, το μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι από περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν για όλη τη χώρα ο φόρος ακίνητης περιουσίας το 2009 σήμερα φτάνει σχεδόν τα τέσσερα δισεκατομμύρια..

-Ο φόρος είναι πάντα φόρος βέβαια, αλλά ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι 4 δισεκ. ευρώ, αλλά 2,6 δισεκατομμύρια. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, μόλις η χώρα σταθεί στα πόδια της και μπορεί να λειτουργεί με το δικό της πρόγραμμα, θα πάμε σε σειρά φοροελαφρύνσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα καταργήσει έναν φόρο και θα τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλο και πριν τον αντικαταστήσει θα φτιάξει περιουσιολόγιο και θα αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες. Το ερώτημα είναι: Θα πληρώνει κανείς φόρο; Ή το αφήνει να εννοηθεί ή έχει κρυφή ατζέντα, θέλοντας να πει μετά ότι μέχρι να τα κάνω όλα αυτά θα συνεχίσετε να καταβάλλεται αυτόν τον φόρο διότι η πατρίδα έχει ανάγκες.

 Είπε ακόμη ο κ, Τσίπρας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι στις προτεραιότητές του να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Δηλαδή θα μπαίνει και θα βγαίνει από το ΝΑΤΟ κατά το δοκούν και ανάλογα με ποιού αυτιά θέλει να χαϊδέψει – της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης ή του κόσμου που θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν οι 22 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Αν φεύγαμε από αυτή τη συμμαχία, την άλλη ημέρα θα έμπαιναν τα Σκόπια και φυσικά θα έμενε η Τουρκία.. Αυτά όλα πρέπει να τα συνυπολογίζουμε..

-Πως σχολιάζετε τις θέσεις του κ. Τσίπρα για το μεταναστευτικό πρόβλημα;

-Το να αποφεύγει να μας τι ακριβώς θα κάνει με τους μετανάστες και να μας μιλάει γενικά για ανθρωπιστική καταστροφή και νεκροταφεία ψυχών στη Μεσόγειο δεν αρκεί. Πρέπει να μας πει μέχρι να λυθούν τα αίτια του φαινομένου, τι θα κάνουμε. Απέφυγε συστηματικά, παρ` ότι του έγινε επανειλημμένα η ερώτηση, να αναφερθεί στις πολιτικές του αποφάσεις, σε αυτά που λέει κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ για τη λαθρομετανάστευση. Τάσσεται κατά της φύλαξης των συνόρων, ζητεί να φύγει η FRONTEX από τις θάλασσές μας..

-Σημείωσε πάντως ότι είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα..

-Ναι αλλά εμείς τι θα κάνουμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα; Πόσους χωράει η χώρα; Όταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει δωρεάν περίθαλψη σε ντόπιους και ξένους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, νόμιμους και με χωρίς χαρτιά, πρέπει και να μας πει και πόσους αντέχει το ΕΣΥ. Είμαστε 10 εκατομμύρια, αντέχει άλλα 10 εκατομμύρια; Διότι αυτό είναι μήνυμα ότι ελάτε όλοι εδώ, ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Αυτά τα είπε με μεσοβέζικο τρόπο..

Ο κ. Τσίπρας είναι σαφές: Έχει κρυφή ατζέντα, που αποκαλύφθηκε στη ΔΕΘ..

-Είναι σοβαρή η καταγγελία που διατυπώνετε. Πείτε μας μερικά παραδείγματα..

-Για τα εθνικά θέματα λέει ότι δεν λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και κρίσιμα θέματα τα χειρίζονται οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, μόνοι τους, χωρίς να ενημερώνουν τη Βουλή. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενημερώνεται δια της επιτροπής Άμυνας συνεχώς. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες ότι το μόνο πράγμα που μένει στην Ελλάδα αναλλοίωτο είναι τα δόγματά της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας. Δεν υπάρχει περίπτωση ένας πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών να αλλάξει τα δόγματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Άρα με αυτόν τον τρόπο που μιλάει ο κ. Τσίπρας παραπλανά τον κόσμο, ισχυριζόμενος ότι δύο άνθρωποι κλείνονται σε ένα δωμάτιο και αποφασίζουν την εξωτερική πολιτική. Ουδείς αξιωματούχος, όσο ψηλά κι αν ευρίσκεται, δεν μπορεί να παρέμβει στα δόγματα της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας για τα θέματα της Εκκλησίας δεν λέει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος για να το ακούσουν οι ιερείς και οι πιστοί. Λέει ότι θα εξορθολογήσει τη σχέση. Άρα εδώ υπάρχει κρυφή ατζέντα. Που βέβαια δεν είναι και τόσο κρυφή γιατί στα επίσημα κείμενά τους υπάρχει ο διαχωρισμός. Αλλά επειδή ήταν σε απευθείας μετάδοση και τον άκουγαν οι ιερείς και οι πιστοί δεν θέλησε να πει αυτή την εξαγγελία.

Απέφυγε επίσης να πει για τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις, όπου όλοι θέλουμε να πάμε σε έναν ενιαίο φόρο 15%.

-Είπε ότι θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και όσοι έχουν κέρδος..

-Μα αυτό θέλουμε, να υπάρχουν κέρδη για να γίνονται επενδύσεις και προσλήψεις. Αν τον τσακίσεις τον άλλον στην φορολογία πως θα κάνει προσλήψεις; Για τον ΕΝΦΙΑ επίσης είπε ότι θα φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή ποιά;

Για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι θα επανεξεταστεί από τη Βουλή κάθε σύμβαση. Όχι η κυβέρνηση αλλά η Βουλή, Μήπως παραπεμφθεί και αυτό στις καλένδες;

-Ο κ. Τσίπρας θεωρεί σχεδόν σίγουρη την προσφυγή στις κάλπες ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πως το σχολιάζετε;

-Το χειρότερο που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι αν μετά τις εκλογές δεν μπορέσει να βρει τις συμμαχίες που οδηγήσουν σε σύγκρουση με τους θεσμικούς εταίρους τότε θα πάει σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας απείλησε χθες τον ελληνικό λαό με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.