Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ο στρατιωτικός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο, Νταμίμπα καθαιρέθηκε, στο δεύτερο πραξικόπημα της χώρας μέσα σε ένα χρόνο, καθώς ανέλαβε τη διοίκηση ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, διαλύοντας τη μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Τραορέ είπε το βράδυ της Παρασκευής ότι μια ομάδα αξιωματικών είχε αποφασίσει να απομακρύνει τον Νταμίμπα λόγω της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει μια επιδεινούμενη ένοπλη εξέγερση στη χώρα. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα σύνορα έκλεισαν επ’ αόριστον και όλες οι πολιτικές δραστηριότητες ανεστάλησαν.

«Αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, οδηγούμενοι από ένα μοναδικό ιδανικό: την αποκατάσταση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της επικράτειάς μας», ανακοίνωσαν οι πραξικοπηματίες στην κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η χούντα του αντισυνταγματάρχη Νταμίμπα ανέτρεψε μια εκλεγμένη κυβέρνηση τον Ιανουάριο, επικαλούμενη την αποτυχία να σταματήσει τις ισλαμιστικές επιθέσεις. Αλλά η κυβέρνησή του επίσης δεν μπόρεσε να καταπνίξει τη βία των τζιχαντιστών.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) καταδίκασε έντονα το πραξικόπημα την Παρασκευή, λέγοντας ότι ήρθε σε μια «ακατάλληλη» στιγμή που σημειωνόταν πρόοδος προς την επιστροφή στη συνταγματική τάξη.