«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι αν και όσο η χώρα δεν βγαίνει από το πλαίσιο επιτήρησης, δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και πρωτοβουλία για αναπτυξιακή προσπάθεια» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.

«Διότι δεν έρχονται απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, έρχονται και σειρά αιτημάτων που αποτελούν εμπόδιο, δυσκολία, που έχουν τιμωρητική διάσταση και οδηγούν την χώρα σε αποτελμάτωση.Θα πρέπει να αποτινάξουμε αυτό το πλαίσιο με την έννοια να υπάρξουν οι αξιολογήσεις τώρα. Είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός και ο επενδυτικός νόμος και πρέπει εκεί να μπουν και τα στοιχεία της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε η χώρα μέσα σε 2-3 χρόνια να κλείσει αυτόν τον κύκλο» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, υπενθύμισε τα παραδείγματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, του ασφαλιστικού των νέων επιστημόνων και του ΦΠΑ στα νησιά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η στάση των θεσμών στις διαπραγματεύσεις είναι «τιμωρητική».

Συγκεκριμένα, για την ιδιωτική εκπαίδευση είπε πως η κυβέρνηση εισηγήθηκε να μπουν μικροί συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η επιμονή που υπήρχε από τους θεσμούς, σύμφωνα με τον κ. Βούση ήταν ή 0% ή 23%. «Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούσε να πάει στο 23% το αγαθό της παιδείας και έψαξε για ισοδύναμα».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των νέων επιστημόνων τόνισε πως υπήρξε ακατανόητο αίτημα των δανειστών «να πάρουμε πίσω την νομοθεσία για τους νέους ασφαλισμένους επιστήμονες που είχε ψηφιστεί στην πρώτη φάση της κυβέρνησης.Υπήρχε η απαίτηση να μην υπάρχει η ρύθμιση, αλλά εξίσωση, και χιλιάδες νέοι επιστήμονες οδηγήθηκαν έξω από το ασφαλιστικό σύστημα».

Τέλος για τον ΦΠΑ στα νησιά χαρακτήρισε τις απαιτήσεις των δανειστών «τιμωρία». Όπως είπε ο κ. Βούτσης, «ήταν μια απαίτηση που δεν δέχονταν ούτε ισοδύναμα και ήθελαν να μπουν και όλα τα νησιά. Υπήρχε τότε πολύ μεγάλη πίεση για το θέμα»