Οι πολίτες θα αποφασίσουν φέτος σε ποιόν θα απονεμηθούν τα Οικολογικά Αντι-Βραβεία, ένα θεσμό που καθιέρωσε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης απονέμονται σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν «διαπρέψει» κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Όπως σημειώνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.
-
Ψηφίστε (δηλαδή, μαυρίστε) εδώ
Οι υποψήφιοι ανά κατηγορία είναι:
Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ
1. Πρώτος υποψήφιος είναι ο απερχόμενος Βέλγος Επίτροπος Εμπορίου,
Karel De Gucht, ο οποίος δήλωσε σχετικά με τις αδιαφανείς συνομιλίες της Διατλαντικής Συμφωνίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (
ΤΤΙΡ) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ότι
«η συμφωνία TTIP θα έχει στρατηγικά οφέλη για την Ευρώπη».
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth, το υποτιθέμενο ενδιαφέρον διευκόλυνσης του διεθνούς εμπορίου αποκρύπτει επιδιώξεις περαιτέρω υποβάθμισης των ρυθμίσεων προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
2. Τη δεύτερη υποψηφιότητα μοιράζονται οι εταιρείες
Bayer και
Syngenta, για την
προσφυγή τους στο Ευρω-δικαστήριο κατά των απαγορεύσεων των φυτοφαρμάκων τους που αφανίζουν τις μέλισσες.
Πριν ένα μήνα, η Greenpeace πραγματοποίησε δράση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Bayer στην Αθήνα και μέλη της κρέμασαν πανό με το μήνυμα «Προσοχή! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες».
3. Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στον απερχόμενο Γερμανό Επίτροπο Ενέργειας, Günther Oettinger, που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αφαιρέσει οποιαδήποτε φιλοδοξία από το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο της ΕΕ για το 2030 προς όφελος των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων που δεν φρόντισαν τόσα χρόνια να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια, μένοντας παγιδευμένες στα ορυκτά καύσιμα.
Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
1. Πρώτος υποψήφιος ο υπουργός πετρελαίων και μεταλλαγμένων (πρ. ΠΕΚΑ), κ. Γιάννης Μανιάτης, για: α) το πράσινο φως στα μεταλλαγμένα, β) την άνευ όρων διευκόλυνση των πετρελαϊκών εξορύξεων, γ) τις προτάσεις που προβλέπουν ότι «θα υπάρχει απόλυτη προστασία στον στενό πυρήνα των προστατευόμενων περιοχών, ενώ θα επιτρέπονται επενδύσεις και εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη ζώνη», εννοώντας κυρίως εξορυκτικές δραστηριότητες και δ) την υπογραφή της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ με καύσιμο μαζούτ στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου, στη θέση Πρασονήσι, η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000.
2. Τη δεύτερη υποψηφιότητα μοιράζονται το Υπουργείο Οικονομικών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.
3. Η τρίτη υποψηφιότητα αφορά το Υπ. Ανάπτυξης, για τη σπουδή να φέρει τους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα μέτρα των εργολάβων και να διασφαλίσει με καραμπινάτους συμβατικούς όρους περί «εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων» τα συμφέροντα και τις εισπράξεις τους από τους πολίτες και τις περιφέρειες. Σε σχετικές καταγγελίες απάντησε το Υπ. Ανάπτυξης, και το θέμα συνεχίζεται.
Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
1. Πρώτος υποψήφιος ο
διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ν. Παπαδάκης, για τις δηλώσεις του σχετικά με το δημοψήφισμα για το νερό που έγινε στην Θεσσαλονίκη και στο οποίο οι πολίτες είπαν σε συντριπτικό ποσοστό 98% “όχι” στην ιδιωτικοποίηση.
Ο Ν. Παπαδάκης υπερασπίστηκε την διαδικασία ιδιωτικοποίησης, λέγοντας πως η χώρα είναι υπό κατάρρευση και ότι η κρατική περιουσία δεν μας ανήκει. Αναφορικά με το δημοψήφισμα έκρινε το μήνυμα του αδύναμο, είπε ότι δεν ήταν οργανωμένο και ότι θα περίμενε να ακουστεί και η αντίθετη άποψη δηλαδή υπέρ της ιδιωτικοποίησης.
2. Δεύτερος υποψήφιος το ΤΑΙΠΕΔ για τη φαεινή ιδέα του εν κρυπτώ ξεπουλήματος τμήματος 19 στρεμμάτων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων 110 ακινήτων και παραλιών (ακόμα και την Ελαφόνησο!).
3. Τρίτος υποψήφιος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Τσαμασλής, ο οποίος αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των μικροσωματιδίων, τον περασμένο χειμώνα!
Πηγή: Το Ποντίκι