Βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας. «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποσυνδέοντας όμως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 
Σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης έχουν ως εξής:
 
 
  1. Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, με την ωρίμανση να εκτείνεται στα 32,5 έτη από τα 28 που βρίσκεται σήμερα, με μικρές δόσεις.
  2. Το δεύτερο αφορά την μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας πως θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά σε βάθος χρόνου θα επέλθει εξοικονόμηση.
  3. Το τρίτο αφορά τα ομόλογα, των οποίων ο χρόνος ωρίμανσης επίσης θα μειωθεί.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο Κ. Ρένγκλινγκ. 
 
«Για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι απλή συζήτηση. Υπάρχουν πολλές γνώμες. Συμφωνήσαμε ότι μέχρι το 2018 μένει στο 3,5% και θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αργότερα, όταν θα χρειαστεί να το δούμε. Κρατάω στο ότι συμφωνήσαμε σε διαρθρωτικά μέτρα ώστε το 2060 να είναι βιώσιμο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 
 
Αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί. «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε.
 

Αμετάβλητα τα πρωτογενά πλεονάσματα

 
Σύμφωνα με τον Ολλανδό, καμία μεταβολή δεν αποφασίστηκε αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, που κυβέρνηση και ΔΝΤ ζητούν να μειωθούν. «Για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι απλή συζήτηση. Υπάρχουν πολλές γνώμες. Συμφωνήσαμε ότι μέχρι το 2018 μένει στο 3,5% και θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αργότερα, όταν θα χρειαστεί να το δούμε. Κρατάω στο ότι συμφωνήσαμε σε διαρθρωτικά μέτρα ώστε το 2060 το χρέος να είναι βιώσιμο» σημείωσε.
 
Παράλληλα, ανοικτή παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφού όπως αναφέρθηκε, το Ταμείο επιθυμεί πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να λάβει τις αποφάσεις. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Ταμείο σημειώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα πως «είτε είναι 3 ή 5 χρόνια για το πρωτογενές δεν είναι σημαντικό για εμάς. Θέλουμε ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που θα επιτύχουν το 3,5% για το 2018».
 

«Χωρίς εργασιακά, δεν έχει ΔΝΤ»

 
«Ελπίζαμε να συμμετέχει το ΔΝΤ πριν το 2017, αλλά χρειάζονται την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει αποσαφήνιση σχετικά με το χρέος, τα βραχυπρόθεσμα έχουν σχεδιαστεί και για τα μεσοπρόθεσμα αν οι Έλληνες ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, θα αποφασίσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα. Να δούμε αν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Αν γίνει αυτό, θα γίνει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και θα πάρουμε τα μεσοπρόθεσμα, αν αυτό είναι αναγκαίο. Θα δούμε που βρισκόμαστε στο τέλος του προγράμματος και κοιτάμε τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση» ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας όμως πως η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης θα ξαναγίνει συζήτηση μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
 
«Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο εκτελεστικό του συμβούλιο όταν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Συμφωνήσαμε για τα εργασιακά το 2015 με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, θα υπάρξει ειδικό κλιμάκιο από εμπειρογνώμονες, θα ακούσουμε την άποψη τους» εξήγησε σχετικά με την πιθανότητα συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Εθνική επιτυχία «βλέπει» το Μαξίμου

 
Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
 
«Αποτελεί εθνική επιτυχία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

Τσίπρας: Σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, που κάνει λόγο για σημαντική επιτυχία, καθώς και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
 
«Η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση» σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
 
«Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.
 
Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος» συμπληρώνει.
 
Παράλληλα, καλεί όλες τις πολιτικές ομάδες της χώρας να αναγνωρίσουν το «θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:
  • Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη
  • Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος».

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

 
Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
 
Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
 
Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.
 
Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΗCAP) πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.
 
To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.
 
Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
 
  • Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
  • Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.
  • Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή αντίστοιχης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα. 
 
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκίινήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.
 
Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί. Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.
 
Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.
 
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό MoU.