Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις διαμαρτύρονταν κατά δύο πακέτων μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση του Τέμερ: των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες αναμένεται να ψηφίσει η Γερουσία προσεχώς.

Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να βγει η Βραζιλία από την ύφεση, χαιρέτισε χθες την είδηση της μείωσης της ανεργίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έπειτα από δυόμισι χρόνια αδιάκοπης ανόδου.

Το ποσοστό της ανεργίας ωστόσο παραμένει εξαιρετικά υψηλό (13,3% τον Μάιο), με 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν εργασία, αλλά η μείωση της κατά 0,3% από τον Απρίλιο εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές. Ο Αντρέ Περφέιτου της εταιρείας Gradual σημείωσε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς περί μιας «τάσης», διότι πρόκειται για μια «ακόμη πολύ μικρή» υποχώρηση του δείκτη.

Κατηγορίες για διαφθορά

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μισέλ Τέμερ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για διαφθορά.

Το κατηγορητήριο διαβιβάστηκε την Πέμπτη στο Κογκρέσο, που θα αποφασίσει εάν θα πρέπει ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη ή η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο. Για να συμβεί το πρώτο, πρέπει να το εγκρίνουν τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής, ώστε να μπορέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να αρχίσει τη διαδικασία. Πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια, μια επιτροπή θα πρέπει να δώσει τη γνωμοδότησή της, η οποία δεν είναι δεσμευτική.

Το ένα τρίτο των μελών της κυβέρνησής του Τέμερ, τέσσερις πρώην πρόεδροι και δεκάδες μέλη του Κογκρέσου είτε δικάζονται, είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες ή έρευνες για διαφθορά.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε το αξίωμά του για να αποσπάσει δωροδοκίες από τη γιγαντιαία εταιρεία βοδινού κρέατος JBS, με τη μεσολάβηση του πρώην βουλευτή Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες.

Αυτός ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου, ο οποίος συνελήφθη την 3η Ιουνίου, είχε καταγραφεί σε βίντεο καθώς παραλάμβανε μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα. Χθες Παρασκευή δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι υπάρχουν φήμες πως ο Ρόσα Λούρες ίσως συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη — οι ομολογίες του θα ήσαν μοιραίες για τον Τέμερ, η προεδρία του οποίου κρέμεται πλέον από μια κλωστή.

Ο πρώην βουλευτής αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος και βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό και θα φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο Ρόσα Λούρες έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να καταθέσει εναντίον του Τέμερ.