Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους  ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων και καλώντας τον πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί, με τον ίδιο να έχει διαμηνύσει πως δεν παραιτείται, και πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, στην πρωτεύουσα της χώρας συμμετείχαν τουλάχιστον 35.000 πολίτες.
 
Οι μάχες των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας περιγράφονται ως «σώμα με σώμα», ενώ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οργισμένο πλήθος φέρεται να έβαλε φωτιά στο υπουργείο Γεωργίας, γεγονός που έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να διατάξει την ανάπτυξη στρατιωτών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για την προστασία δημόσιων κτιρίων, καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται από το πρωί εναντίον του προέδρου Μισέλ Τέμερ.


 
«Αυτήν την στιγμή ομοσπονδιακά στρατεύματα βρίσκονται εδώ, στο παλάτι Ιταμαράτι (όπου βρίσκεται η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών) και στρατιώτες καταφθάνουν για να διασφαλίσουν την προστασία κυβερνητικών κτιρίων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ραούλ Γιούνγκμαν.
 

«Ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο»

 
Γύρω από το στάδιο Μάνε Γκαρίντσα, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες διαδηλωτές φορώντας κόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο». Στόχος τους ήταν να κάνουν πορεία μέχρι το κοινοβούλιο.
 
Η Φραντσίσκα Γκόμες, μια 59χρονη θυρωρός από το Σάο Πάουλο, μαζί με τρεις συναδέλφους της μετέφεραν ένα ψεύτικο, χαρτονένιο φέρετρο, στολισμένο με λευκούς σταυρούς και τη φωτογραφία του προέδρου. «Αναπαύσου εν ειρήνη Τέμερ», έγραφε η επιγραφή. «Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών» είπε η Γκόμες αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο ο 76χρονος πρόεδρος ανήλθε στην εξουσία το 2016, μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ από το αξίωμά της.
 
Οι φωνές υπέρ της παραίτησης του Τέμερ πολλαπλασιάζονται από την περασμένη εβδομάδα, όταν είδε το φως της δημοσιότητας μια ηχογραφημένη συνομιλία του με έναν επιχειρηματία στον οποίο φέρεται να δίνει το «πράσινο φως» για να δωροδοκηθεί ένας μάρτυρας.
 
Παρόλο που στην πλειοψηφία τους οι διαδηλώσεις περιγράφονται ως φιλειρηνικές, οι συγκρούσεις μέρους των διαδηλωτών με τα σώματα ασφαλείας συνέβαλαν να ξεφύγει η κατάσταση, με αποτέλεσμα η αστυνομία να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, καθώς και να βγουν στους δρόμους οι καραμπινιέρι, τα έφιππα σώματα ασφαλείας.


 
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθούνται. «Η πολιτεία σήμερα είναι μία θάλασσα χρέους εξαιτίας της διαφθοράς» αναφέρει ο επικεφαλής ενός από τα συνδικαλιστικά όργανα που εκπροσωπούν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. «Δεν είναι σωστό να πληρώνουν την κρίση οι δημόσιοι υπάλληλοι» συμπλήρωσε ο Χούλιο Σέζαρ Αζεβέντο στην Guardian.
 
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στην περίπτωση παραίτησης του Τέμερ, το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει την εκλογή του επόμενου προέδρου, που θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των πολιτών φέρεται να απαιτεί νέες εκλογές, ώστε να επιλέξουν την κυβέρνηση της αρεσκείας τους.