Ενώ η οικοδέσποινα της συνόδου, το Μεξικό, κάλεσε την ΕΕ να οριστικοποιήσει το συντομότερο τους όρους του δανεισμού στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η Βραζιλία ανέφερε ότι ενδέχεται να αποφασίσει να συνεισφέρει ένα μικρότερο ποσό από ό,τι σχεδίαζε στο σύνολο των 430 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκαν κράτη-μέλη του ΔΝΤ τον Απρίλιο για να συμβάλλουν στην αναχρηματοδότηση των κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.
Η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο της 18ης και 19ης Ιουνίου στο Λος Κάμπος, στο Μεξικό, όπως και στην προηγούμενη σύνοδο στις Κάννες, στη Γαλλία, πριν από έξι μήνες. Η σύνοδος ξεκινά μία ημέρα μετά την διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν εάν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Η G20, που είχε δημιουργηθεί το 1999, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ασία ως ένας μηχανισμός για την δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, χαρακτηρίστηκε ο υπ΄ αριθμόν ένα διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός για τη λήψη αποφάσεων μετά την κρίση του 2008–αλλά τελικά η ισχύς του αποδείχθηκε πιο περιορισμένη από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι χώρες-μέλη του προωθούν η καθεμιά τις δικές της επιδιώξεις.
Η Βραζιλία κατέστησε σαφές ότι θα αξιοποιήσει τη συνάντηση για να επιμείνει να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στους κόλπους του ΔΝΤ. Τις περισσότερες ψήφους στο ΔΝΤ έχουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
«Έχουμε φθάσει σε απόγνωση διότι βλέπουμε ότι χώρες οι οποίες γνωρίζουν πως θα απολέσουν επιρροή αντιτίθεται στη φόρμουλα των ποσοστώσεων», δήλωσε ένας ανώτερος Βραζιλιάνος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί ώστε να μπορέσει να μιλήσει με περισσότερη ελευθερία για το ζήτημα. «Το ζήτημα των πρόσθετων πόρων παραμένει ανοικτό. Θα μπορούσε [το ποσό] να είναι μεγαλύτερο από 10 δισ. δολάρια, θα μπορούσε να είναι και μικρότερο», είπε.
Η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα συμφωνούν με τη θέση της Βραζιλίας επί της αρχής, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα την υιοθετήσουν επίσημα στην διαπραγμάτευση στη G20, ανέφεραν δύο Ινδοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην προπαρασκευή της συνόδου, ζητώντας επίσης να μην κατονομαστούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των εδρών που διατηρεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ κατά δύο ως το φθινόπωρο φέτος, αλλά πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εξέφρασαν απαισιοδοξία για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία ως τότε.
Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το Μεξικό είναι ανάμεσα στις χώρες που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει πόσο μεγάλα ποσά θα δεσμεύσουν στο ΔΝΤ. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη σύνοδο στο Λος Κάμπος.
Μια ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι αναμένεται να φανεί πόσο μεγάλο ποσό θα δεσμεύσει η Κίνα και ποιοι θα είναι οι όροι που θα θέσει. Το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει τα διαθέσιμα του Ταμείου με 60 δισ. δολάρια. Ο ένας από τους Ινδούς διπλωμάτες ωστόσο εκτίμησε πως η Κίνα θα διαθέσει τελικά 45-50 δισ. δολάρια και η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία από 10-15 δισ. η καθεμιά, εάν υπάρξει συναίνεση.
Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν μέτρα για την ανάπτυξη.
Γερμανοί αξιωματούχοι ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να διαχωριστεί η συζήτηση για την αύξηση των διαθεσίμων πόρων του ΔΝΤ από εκείνη για την μεταρρύθμισή του και τις ισορροπίες ισχύος στο διοικητικό του συμβούλιο, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη Γερμανία σε ανοικτή σύγκρουση με τη Βραζιλία.