Ο σεισμός έγινε αισθητός σε εξαιρετικά μεγάλη ακτίνα, μέχρι και το Μπουένος Άιρες. Ζημιές σε ορισμένες περιοχές, χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους υπό τη «συνοδεία» αρκετών μετασεισμών.

Η Χιλή εξέδωσε αρχικά προειδοποίηση στους κατοίκους περιοχών κοντά στις ακτές να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σπίτια κατέρρευσαν στην πόλη Ιγιάπελ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος οκτώ ατόμων. Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, ανέφερε πως θα βρεθεί στις βαρύτερα πληγείσες περιοχές την Πέμπτη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσουμε ένα ισχυρό χτύπημα της φύσης». 

Η πρώτη εικόνα πάντως είναι ότι η Χιλή πέρασε τον ισχυρότατο σεισμό χωρίς εκτεταμένες καταστροφές. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και από την εξέλιξη της κατάστασης, θα σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στην αντισεισμική προστασία: Το 2010, σεισμός 8,8 βαθμών είχε ισοπεδώσει περιοχές και είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 κατοίκους.

 
Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ ο σεισμός έπληξε την περιοχή στις 7.54 μ.μ. (τοπική ώρα) και είχε επίκεντρο 228 χιλιόμετρα βόρειο-βορειοδυτικά του Σαντιάγκο. Αρχικά το ινστιτούτο υπολόγισε το σεισμό στα 7,9 Ρίχτερ αλλά τώρα αναβάθμισε τις μετρήσεις και πλέον και αυτό μιλάει για 8,3 βαθμούς. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι στα 5 χιλιόμετρα βάθος.

Το TPP θα σας μεταφέρει όλες τις πληροφορίες τις επόμενες ώρες. Παρακολουθούμε ζωντανά τις εξελίξεις.