από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο, η πολυεθνική διατάχθηκε να πληρώσει πρόστιμο 4,7 δισ. δολαρίων, μετά την καταδίκη της σε δικαστική διαμάχη με 22 γυναίκες που υποστήριξαν πως η χρήση του γνωστού ταλκ της εταιρείας ήταν υπεύθυνο για τον καρκίνο των ωοθηκών που υπέστησαν. Σύμφωνα με την εκτενή έρευνα του Reuters, που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, η J&J γνώριζε τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της, όπως και το ακατέργαστο ορυκτό τάλκης που χρησιμοποιούσε, περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου.
Τα στελέχη της εταιρείας, οι διαχειριστές ορυχείων, οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι δικηγόροι της γνώριζαν αλλά αποφάσισαν να μην το αποκαλύψουν στις ρυθμιστικές αρχές ή στο καταναλωτικό κοινό. Τα εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ανησυχούσαν για μια πιθανή αποκάλυψη, το συζητούσαν μεταξύ τους, έφτιαχναν στρατηγικές για το πώς να προωθήσουν τη βρεφική πούδρα ως «ασφαλή» και «αθώα» ενώ είχαν αποτελέσματα μετρήσεων που έδειχναν ότι δεν ήταν. Η εταιρεία προσπάθησε και πέτυχε να επηρεάσει τα σχέδια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να περιορίσουν τον αμίαντο στα προϊόντα ταλκ, καθώς και την επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις του προϊόντος στην υγεία. Παρήγγειλε και πλήρωσε μελέτες για να «αποδείξει» την ασφάλεια των προϊόντων της, υπαγόρευσε στους ερευνητές τα αποτελέσματα που ήθελε και, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, πλήρωσε έναν συγγραφέα-φάντασμα για να παρουσιάσει τα ευρήματα με «επιστημονικό» τρόπο σε επιστημονικό περιοδικό.
Η αποκάλυψη άργησε γιατί οι καρκίνοι αργούν να εμφανιστούν – το μεσοθηλίωμα, ένας σπάνιος τύπο καρκίνου του πνεύμονα που είναι η «υπογραφή» του αμιάντου, κάνει γύρω στα 20 χρόνια. Η εταιρεία φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πάνω από 11.000 χιλιάδες αγωγές, κυρίως από γυναίκες και συγγενείς τους που ασθένησαν ή πέθαναν από καρκίνο ωοθηκών, μεσοθηλίωμα ή άλλες ασθένειες. Διαβάστε την πλήρη έρευνα του Reuters στα αγγλικά, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Και μετά από ένα χαλαρωτικό βίντεο όπου μητέρες πασπαλίζουν με καρκίνο τα μωρά τους, φεύγουμε από τις βρεφικές πούδρες. Και πάμε στα ανοιχτά ορυχεία. Αν ήταν έγκλημα αυτό που έκανε η J&J εκθέτοντας εν αγνοία τους ανθρώπους σε θανάσιμο κίνδυνο, είναι άραγε μικρότερο έγκλημα αυτό που κάνει η Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές;
Στο κοίτασμα χαλκού-χρυσού «Σκουριές» υπάρχει αποδεδειγμένα καρκινογόνος ινώδης αμίαντος και μάλιστα σε καθόλου αμελητέες ποσότητες. Η εταιρεία στην αρχή το απέκρυψε και στη συνέχεια παρουσίασε μελέτη που παρήγγειλε σε γνωστό καθηγητή η οποία βεβαίωνε ότι δεν υπάρχει αμίαντος. Παρ’οτι η ύπαρξη αμιάντου στις Σκουριές έχει πλέον βεβαιωθεί από το ΙΓΜΕ η Ελληνικός Χρυσός, όπως και η J&J, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να το αρνείται. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι αδιαμφισβήτητος και δε μιλάμε εδώ για τις απειροελάχιστες ίνες αμιάντου στην παιδική πούδρα της J&J. Χιλιάδες τόνοι εξαιρετικά επικίνδυνων καρκινογόνων ινών αμιάντου θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα και θα διασπαρούν στην ευρύτερη περιοχή κατά τα 9 χρόνια της επιφανειακής εξόρυξης – έχουμε υπολογίσει τις ποσότητες στην καταγγελία «Σκουριές: Οι Καρκινογόνοι Αμίαντος και Εισπνεύσιμος Χαλαζίας και η Σιωπή των Αρχών» (με εξαιρετικά ευνοϊκές για την εταιρεία παραδοχές). Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο θανάσιμης βλάβης στην υγεία τους είναι όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο αλλά και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες αρχές αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον αμίαντο, όπως αναφέρει το Reuters και έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, ας περιμένουμε τα φέρετρα σε είκοσι χρόνια.