«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο δούκας του Εδιμβούργου αποφάσισε από φέτος το φθινόπωρο να μην τηρεί πλέον δημόσιες υποχρεώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία τονίζει ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει «την πλήρη στήριξη» της βασίλισσας.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η 91χρονη βασίλισσα θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της.

 
Όπως αναφέρεται, «ο Πρίγκιπας Φίλιππος προηγουμένως θα παραστεί σε προγραμματισμένες υποχρεώσεις, μεταξύ της τρέχουσας περιόδου και Αυγούστου, ατομικά και συνοδεύοντας τη Βασίλισσα. Συνεπώς ο Δούκας δεν θα δέχεται νέες προσκλήσεις για επισκέψεις και υποχρεώσεις, αν και μπορεί να επιλέγει να παρίσταται σε ορισμένες δημόσιες εκδηλώσεις από καιρού εις καιρόν».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δούκας του Εδιμβούργου είναι Προστάτης, Πρόεδρος ή μέλος σε περισσότερες από 780 οργανώσεις, στις οποίες θα συνεχίσει να μετέχει, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει πλέον ενεργό ρόλο με την παρουσία του σε υποχρεώσεις.
 
«Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να εκτελεί το πλήρες πρόγραμμα των επίσημων υποχρεώσεων με την υποστήριξη των μελών της Βασιλικής Οικογένειας» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, η χρονική στιγμή που επιλέγει ο πρίγκιπας για την απόσυρσή του προβληματίζει, καθώς μόλις την Τετάρτη η Τερέσα Μέι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου ενόψη των βρετανικών εκλογών, σε λιγότερες από 45 ημέρες.