«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε, και θα συνεχίσουμε να λέμε, ότι θέλουμε να μειώσουμε τη μετανάστευση σε βιώσιμα επίπεδα. Πιστεύουμε ότι αυτό το νούμερο είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες», εξήγησε η T. Μέι μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Λονδίνο.

Παρότι αποτελεί δέσμευση των Συντηρητικών από το 2010 οπότε κέρδισαν την εξουσία, ο στόχος μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 273.000 άνθρωποι ήρθαν στη Βρετανία από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Σεπτέμβριο του 2016, μείωση κατά 49.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τη χρονιά που τελείωνε στο τέλος Ιουνίου 2014.

«Φυσικά μόλις φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας εδώ στη Βρετανία, διότι θα μπορούμε να καθορίζουμε τους δικούς μας κανόνες για τους ανθρώπους που θα έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ», τόνισε η Μέι.

«Η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ελεύθερη μετακίνηση, όπως γινόταν στο παρελθόν», εξήγησε.

ΟΗΕ: Η επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες

Η επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει «να κάνει το σωστό» απέναντι στους πρόσφυγες, δεχόμενη περισσότερους εξ αυτών στη χώρα, επιτρέποντας σε επιπλέον πρόσφυγες να ενωθούν με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και μειώνοντας τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που κρατούνται, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος της UNHCR στη χώρα Γκονζάλο Βάργκας Γιόσα κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες.

«Η Βρετανία έχει μια πλούσια ιστορία υποδοχής αυτών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η UNHCR καλεί την επόμενη κυβέρνηση να κάνει το σωστό και να διασφαλίσει μια δίκαιη και ίση αντιμετώπιση όλων των προσφύγων», έγραψε ο Γιόσα σε σημερινό του άρθρο στους βρετανικούς Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία θα πρέπει να δέχεται 10.000 πρόσφυγες τον χρόνο από εμπόλεμες περιοχές, σε αντίθεση με τη δέσμευση του Λονδίνου να δεχθεί 20.000 Σύρους πρόσφυγες και 3.000 ευάλωτα παιδιά προσφύγων έως το 2020.

Η UNHCR επεσήμανε ότι 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν από χώρες υποδοχής όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Κένυα και η Τανζανία.